Početna Škola Kristina Bresnopoljac i Nikolina Dugić iz Štutgarta o svojim nagradama i pohvalama...

Kristina Bresnopoljac i Nikolina Dugić iz Štutgarta o svojim nagradama i pohvalama na konkursu „Sveti Sava, princ i prosvetitelj“

Na konkursu „Sveti Sava, princ i prosvetitelj” Narodne biblioteke u Kraljevu učestvovale su učenice Jovane Knežević, nastavnice u dopunskoj školi na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg u Nemačkoj. Na veliku radost nastavnice Jovane njene dve učenice Kristina Bresnopoljac i Nikolina Dugić su donele lepe vesti. Krstina je osvojila drugo mesto a Nikolina je pohvaljena.

„Tema konkursa inspirisala je učenice da kroz likovni rad izraze svoj talenat, nadahnute mislima o našem prvom prosvetitelju i učitelju“, dodala je ponosna nastavnica Jovana Knežević.

Kristina Bresnopoljac, učenica je devetog razreda nemačke škole u Štutgartu. „Sa svojim mlađim drugarima redovno prisustvuje nastavi srpske dopunske škole, kao i časovima koji se održavaju onlajn. Željna znanja i veoma aktivna na časovima dopunske nastave, Kristina je veliki uzor i primer svojim drugarima“, izjavila je nastavnica Jovana.

O svom učešću na konkursu Kristina je izjavila: „Razlog zbog kojeg sam odlučila da naslikam ikonu Svetog Save jeste moja ljubav prema slikanju i umetnosti. Imamo puno ikona u kući, a svaka me na drugačiji način fascinira, pa mi je ovo takmičenje bilo neka vrsta izazova, kao i prilika za novo iskustvo. Sveti Sava je zaštitnik naših škola. Kao prvi prosvetitelj pomogao nam je da budemo otvoreni za sve što nam svet nudi. Zahvaljujući njemu, danas smo svi mudriji i obrazovaniji. Zato mi je bila velika čast da naslikam ovaj rad i na taj način izrazim zahvalnost za sve što nam je Sveti Sava pružio.”

Nikolina Dugić, učenica iz Štutgarta, dobila je pohvalu za svoj rad. Učenica je petog razreda dopunske nastave na srpskom jeziku, redovan je učenik i rado učestvuje u svim aktivnostima srpske dopunske škole. U vezi sa pohvalom koju je dobila za svoj rad, rekla je: „Obradovala sam se kada sam čula za konkurs. Pošto sam već naslikala ikonu Svetog Nikole, naše krsne slave, poželela sam da naslikam i Svetog Savu. Veoma sam ponosna i uzbuđena što je baš moj rad pohvaljen i što je moja slika objavljena u novinama. Jako sam srećna”.

Nastavnica Jovana Knežević je o radu svojih učenika iznela svoje stavove i prenela svoja iskustva. „Učenici se veoma raduju svakom vidu potvrde i pohvale za ono što rade, a posebno ih raduje kada ugledaju ponos na licima svojih roditelja. Trudiću se da i dalje motivišem svoje učenike da svoje misli i osećanja izraze kroz pisanu reč ili likovni izraz. Vrlo sam zadovoljna napretkom svojih učenika. Posebno me raduje interesovanje koje pokazuju za  učešće u raznim vannastavnim aktivnostima, u kojima svaki učenik ličnim pečatom može dokazati da je najveće bogatstvo ono koje čovek ima u svom umu i srcu, a koje niko ne može da oduzme“, istakla je Jovana Knežević