Početna Događanja Apel uprave SKZ Sveti Sava iz Gagenau u Nemačkoj koji se bore...

Apel uprave SKZ Sveti Sava iz Gagenau u Nemačkoj koji se bore za ostanak – „Sigurni smo da solidarnost kao i uvek još živi u vama i da kao zajednica možemo da prebrodimo i ovu veliku prepreku“

Predsednik SKZ Sveti Sava iz Gagenaua Neđo Trifunović
Foto: Rasejanje.info

Uprava Srpske kulturne zajednice Sveti Sava iz Gagenau koju sačinjavaju Neđo Trifunović, Zoran Cvetković, Danijel Kljajić i Danijel Stambolija uputili su dopis svojim aktuelnim i bivšim članovima, prijateljima zajednice  kao i svim ljudima dobre volje koji mogu i žele da pomognu da zajednica preživi. Pandemija koronavisura učinila je se i mnoga udruženja, klubovi i društva bore za opstanak. Dopis Srpske kulturne zajednice Sveti Sava iz Gagenau u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg prenosimo u celosti:

„Dragi prijatelji, bivši i sadašnji članovi Srpske kulturne zajednice Sveti Sava Gagenau, na žalost u svakoj vremenskoj epohi s’ vremena na vreme naiđu velike nesreće i pošasti koje sve truju i uništavaju, ne štedeći nikoga pred sobom… Napadaju narod, društvo, zajednicu i pojedince.

Nikog da zaobiđe. Uzimaju danak na svoj grubi oholi način. Nikome ne daju ni milimetar prostora da se kao jedinka toj pošasti suprostavi, da preživi…Tera nas da se ponovo udružimo,da se stisnemo jedni do drugih i da bar pokušamo spasiti ono što se spasiti može. Uzima ono malo od života i sve što je čovek teškim radom stekao. Baca nas pokoljenjima unazad,a ukoliko bilo ko ostane na nogama trebaće mu mnogo vremena da sve rane zaleči, porušeno popravi, nesreće zaboravi. Postoji li sada jedan razlog da se kolebamo?

Da li da sutra prebrojavamo ostatke od onoga što je davno i teško stvoreno?

A da zbog naše nemarnosti i ni malo uloženim trudom izgubimo naše istinske vrednosti.

Šta ćemo ostaviti budućim naraštajima? Ko će od nas nositi krst krivice na leđima i ko je spreman da prihvati da ga svaki dan pogledom kamenuju i rečima linčuju?

Gde je nestala ta vera u ljudsku dobrotu? Kada će čovek čoveka opet moći u oči pogledati?

Gde je sada zalutalo to ljudsko samopouzdanje? Da li je tvrdoglavost nadjačala zdrav razum?

Nadamo se da nije. Postoji li u nama još snage da zaboravimo sve ranije razmirice, krive poglede i prepirke koje su se rasplamsavale često uz pomoć koje čašice.

Sada je došlo vreme da okrenemo list, da se udružimo i da svi zajedno sačuvamo Srpsku kulturnu zajednicu Sveti Sava Gagenau. Sigurni smo da solidarnost kao i uvek još živi u vama i da kao zajednica možemo da prebrodimo i ovu veliku prepreku. I zato se sada nadamo da ćete svojim novčanim donacijama pomoći da naša zajednica preživi.

Uz dužno poštovanje,

Uprava Srpske kulturne zajednice- Sveti Sava Gagenau