Početna Događanja Nikola Despotović pobednik Konkursa za najkraću priču Kluba mladih umetnika Prosvjete Austrija

Nikola Despotović pobednik Konkursa za najkraću priču Kluba mladih umetnika Prosvjete Austrija

Najkraća dirljiva priča „12.8.2028. Moram u prodavnicu. Nisam poneo masku“ Nikole Despotovića je pobedila na Konkursu za najkraću priču Kluba mladih umetnika – Prosvjete Austrija. Glumac i režiser Bečkog teatra mladih je osvojio besplatno učlanjenje u biblioteku Srpkog centra u Beču.

Drugo mesto je zauzela Aleksadra Tanasković iz Beograda, nastavnica srpskog i nemačkog jezika, dok je treće mesto osvojio Radovan Vuković iz Banjaluke, student Tehničkog univerziteta u Beču. Specijalnu nagradu publike je osvojila Jovana Miljković iz Leskovca, nastavnica u Školi srpskog jezika u Beču. Aleksandra, Jovana i Radovan su kao nagrade dobili knjige od SPKD Prosvjeta, po izboru predsednika Prosvjete Srđana Mijalkovića.

Kao što smo bili i najavili Klub mladih umetnika Prosvjete Austrije je bio raspisao Konkurs za najkraću dirljivu priču. Pristiglo je 26 divnih radova a za najbolju su izabrali čitaoci preko društvenih mreža.

Ideju su dobili od velikog pisca Ernesta Hemingveja. „Hemingvej se jednom prilikom kladio da može da napiše najkraću dirljivu priču od samo šest reči. Dobio je opkladu: „Na prodaju: dečje cipelice. Nikad nošene.“ Od tada mnogi pokušavaju da ponove ovaj mali eksperiment u kom sa tako malo reči treba da osmisle celovitu priču koja bi dirnula, rastužila ili nasmejala čitaoca. Klub mladih umetnika se pridružio ovom izazovu, s malom olakšicom: umesto šest, dozvoljeno je dodati koju reč više, tako da priča ima najviše deset reči“, pojasnili su koordinatori Kluba Vesna Špirić i Uroš Uljarević, koji su se fokusirali na virtuelne mogućnosti i raspisali su konkurs za kreativne mislioce.

Klub mladih umetnika se svima zahvaljuje na kreativnom druženju i najavljuje uskoro nove avanture, jer kako koordinatorka Kluba Vesna Špirić kaže: „Umetnički duh Kluba nikad ne spava“.