Nikola Despotović pobednik Konkursa za najkraću priču Kluba mladih umetnika Prosvjete Austrija


Prvo mesto za Nikolinu priču
Foto: Klub mladih umetnika Prosvjeta Austrija

Najkraća dirljiva priča „12.8.2028. Moram u prodavnicu. Nisam poneo masku“ Nikole Despotovića je pobedila na Konkursu za najkraću priču Kluba mladih umetnika – Prosvjete Austrija. Glumac i režiser Bečkog teatra mladih je osvojio besplatno učlanjenje u biblioteku Srpkog centra u Beču.

Drugom mesto, pričom „Ne mogu još da ostarim, nemam dovoljno sećanja“, osvojila je članica Kluba mladih umetnika, slikarka i pesnikinja Veronika Predić, a treće „Paket iz Beograda, u njemu mamin zagrljaj, miris i nedostajanje“ Aleksandre Tanasković, nastavnice srpskog i nemačkog jezika. One će kao i Jovana Mitić, dobiti po jednu knjigu SKPD Prosvjete Austrije po izboru Prosvejtinog predsednika Srđana Mijalkovića. Inače Jovana je svojoj pričom „Niko nije nadživeo život. Čemu stres“ osvojila najveći broj glasova, ali je odustala od prve nagrade i pobedu predala drugoplasiranom. „Ipak, mi smo odlučili da joj dodelimo specijalnu nagradu publike, te će i Jovana dobiti na poklon jednu knjigu“, naglasili su u Klubu mladih umetnika, uz komentar da je bilo „zadovoljstvo biti deo ovako kreativnog druženja! Ostanite uz nas, pratite nas i učestvujte u budućim projektima“, poručili su oni.


Kao što smo bili i najavili Klub mladih umetnika Prosvjete Austrije je bio raspisao Konkurs za najkraću dirljivu priču. Pristiglo je 26 divnih radova a za najbolju su izabrali čitaoci preko društvenih mreža.

Konkurs za najkraću dirljivu priču nastao je kao inspiracija da ideju i delo Ernesta Hemingveja.  Hemingvej se jednom prilikom kladio da može da napiše najkraću dirljivu priču od samo šest reči. Dobio je opkladu: „Na prodaju: dečje cipelice. Nikad nošene”. Od tada mnogi pokušavaju da ponove ovaj mali eksperiment u kom sa tako malo reči treba da osmisle celovitu priču koja bi dirnula, rastužila ili nasmejala čitaoca. Klub mladih umetnika se pridružio ovom izazovu, s malom olakšicom: umesto šest, dozvoljeno je dodati koju reč više, tako da priča ima najviše deset reči. Zadatak se isprava činio vrlo zahtevnim, ali brzo su pristigle mnoge inspirativne priče, te su članovi ovog bečkog kluba još jednom dokazali da umetnički duh nikad ne spava.

Jovana je osvojila najviše glasova ali je odustala od prvog mesta
Foto: Klub mladih umetnika Prosvjeta Austrija