Početna Najave Pesma i spot „Negujmo srpski jezik“ za Svesrpski dečji sabor DKCB

Pesma i spot „Negujmo srpski jezik“ za Svesrpski dečji sabor DKCB

Pesma Negujmo srpski jezik

U susret manifestaciji „Svesrpski dečji sabor“, koju svakog maja organizuje Dečji kulturni centar Beograd i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, napravljena je pesma „Negujmo srpski jezik“. Tekst za ovu pesmu napisao je Branko Stevanović a muziku Leontina Vukomanović. Kao što smo pisali i pesma i spot su nastali u saradnji sa Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije i učenika Srpskih dopunskih škola iz Francuske, Italije, Slovenije, Danske i Republike Srpske.

„Pesma Negujmo srpski jezik, koja će biti sastavni deo ovogodišnjeg Svesrpskog dečjeg Sabora, nastala je u okviru projekta ,,Deca – Srbiji“, podržanog od Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Ovaj projekat okupio je srpsku decu iz regiona i dijaspore, udruženu u horskom pevanju sa vršnjacima iz Srbije. U vreme pandemije Kovid-19, kada su zatvorene škole u Evropi i regionu, pedesetoro dece sa nastavnicima srpskih dopunskih škola u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, na onlajn probama pripremali su pesmu. Zajedničkim muziciranjem i pevanjem skrenuli su pažnju na značaj povezanosti regiona i dijaspore sa maticom Srbijom, kroz dragoceno učenje jezika – istakla je Aleksandra Stanković iz Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije.

„Jedan od povoda za nastanak manifestacije Svesrpski dečji sabor je obeležavanje Dana sveslovenske pismenosti – Dan Svetih Ćirila i Metodija, pa se sabor zvanično otvara svake godine 24. maja, koncertom u čast proslave ovog praznika u sali „Donka Špiček“ u Dečjem kulturnom centru Beograd. Nadamo se da će ove godine epidemiološka situacija biti povoljna i da ćemo biti u prilici da ukažemo gostoprimstvo našim prijateljima iz dijaspore i regiona u maju 2021. godine. Ukoliko to ne bude moguće, druženje dece iz Srbije i njihovih vršnjaka iz dijaspore nastaviće se kroz onlajn susrete, kreativne radionice i umetničko-obrazovne programe u cilju razvijanja osećaja pripadnosti zemlji matici kod dece u dijaspori i rasejanju i upoznavanja vrednosti sopstvenog kulturnog nasleđa“, poručili su iz Dečijeg kulturnog centra Beograd.