Početna Moja Priča Slađana Lukić Bundalo profesor srpskog jezika i književnosti radi u onlajn školi...

Slađana Lukić Bundalo profesor srpskog jezika i književnosti radi u onlajn školi Sava sa đacima iz rasejanja

Slađana Lukić Bundalo, profesor srpskog jezika i književnosti Foto: arhiva Onlajn škola Sava

Slađana Lukić Bundalo je profesor srpskog jezika i književnosti. Radi u jednoj beogradskoj srednjoj školi, kao i u onlajn školi Sava od njenog osnivanja. Slađanine oblasti interesovanja su narodna književnost, kojom se bavila na master studijama, kao i metodika nastave, kojom se bavi na doktorskim studijama.

Rad sa decom iz rasejanja za profesorku Slađanu Lukić Bundalo je veliki profesionalni i ljudski izazov. „Naša misija nije samo da ih naučimo da govore srpski, već i da prenesemo kulturu, tradiciju i vrednosti koje vekovima održavaju srpski narod. To smatram velikom odgovornošću. Deca vole naše časove i uzbuđena su kada primete svoj napredak“, ističe Slađana. Naglašava da su njihova interesovanja veoma različita i da zavise od uzrasta, pola i same ličnosti deteta. „Mlađa deca vole da govore o životinjama, što je odlična prilika da ih upoznamo sa prirodnim bogatstvima Srbije, povedemo u šetnju Tarom, upoznamo sa Ćopićevim Šumskim oglasima. Malo starija deca vole teme iz istorije. Naročito ih oduševljava slobodarska tradicija srpskog naroda i lekcije koje smo imali povodom Dana državnosti“, pojašnjava Slađana Lukić Bundalo.

Ona predaje učenicima koji su na srednjem i naprednom nivou. „Učenici na srednjem nivou imaju na početku veoma sveden rečnik, često greše u govoru i uglavnom ne znaju da čitaju. Radimo na razvoju svih jezičkih veština, bogaćenju rečnika, ohrabrujemo učenike da komuniciraju i sa nama i sa drugovima u grupi na srpskom i oni spontano, uz igru, napreduju. Kolege koje rade sa početnicima imaju pred sobom veliki izazov, jer ima učenika  sa kojima moramo krenuti od „Dobar dan“ i predstavljanja. Ipak, veliko je i zadovoljstvo kada ti učenici, posle nekoliko meseci, počinju da govore na srpskom i mogu da saopšte misli na jeziku svojih predaka. U svojim grupama sam primetila  da učenici veoma vole da uče ćirilicu i vrlo su ponosni kada je savladaju“, ispričala nam je Slađana i dodala: „Kao što sam već pomenula, program obuhvata kulturu, tradiciju i književnosti, uz učenje jezika. To znači da će učenici, uz lekciju posvećenu svom domu, videti i kako izgleda tradicionalna gradnja u Srbiji, pa i da nacrtaju svoju kuću iz snova. Uz lekciju o porodici će pevati „Braću ne donose rode“ Ršumovića, učiti o Matericama i Ocima, ali i govoriti o svojim precima i istraživati porodičnu istoriju“.

Slađana rado radi sa učenicima. Svojim najvećim uspeh smatra jedanaestogodišnjeg sina i četvorogodišnju ćerku, „koji rastu u dobre, saosećajne i dostojanstvene ljude“.

Sava onlajn škola je inovativna, dinamična i nekonvencionalna nastava srpskog jezika, kulture i tradicije koja gradi mostove između novih pokolenja u dijaspori i matične zemlje Srbije. Ima za cilj da približi nove generacije jeziku, istoriji, običajima i drugim odlikama podneblja odakle su potekli, i da na taj način obogate njihove živote i doprinesu da srpska kulturna baština nađe svoje mesto svuda gde žive ljudi našeg porekla.