Početna Kultura Odlazak Sanje Ilić, osnivača grupe Balkanika

Odlazak Sanje Ilić, osnivača grupe Balkanika

Sanja Ilić
Foto: Vikepedia

Još jedna velika ličnost Srbije nas je danas napustila. Aleksandar Sanja Ilić, kompozitor i muzičar i osnivač grupe Balkanika. Preminuo je u 70. godini od posledica kovid-19.

Rođen je u Beogradu 27. marta 1951. Bio je član grupa Vragolani i San. Poznat po mnogim delima. Sedamdesetih godina prošlog veka komponovao je muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: „Sve što smo želeli, sve što smo hteli, to su nam dali, crveno-beli“. Sa dvanaest godina je napisao muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković, a sa nepunih 16 kompoziciju Pesnik mira , koju je pevala Lola Novaković.

Tri puta je predstavljao svoju zemlju na pesmi Evrovizije. Dva puta Jugoslaviju (1982. i 1984.) pesmama koje je napisao za grupu Aske (Halo, halo) i Princeza za Slađanu Milošević i Dadu Topića. Treći put je predstavio Srbiju svojom grupom Balkanika (osnovanom 1998.) na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu pesmom Nova deca.

Sanja Ilić pored toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta. Bio je u braku sa Zlatkom Petković.