Početna Zanimljivosti Sećanje na glumca Branislava Cigu Jerinića

Sećanje na glumca Branislava Cigu Jerinića

Branislav Ciga Jerinić ostao je upamćen po brojnim ulogama
Foto: Vikipedia

Veliki srpski glumac i doajen srpskog glumišta Branislav Ciga Jerinić rođen je na današnji dan (20. marta 1932. u Kragujevcu a preminuo je 27. juna 2006. u Beogradu.

U rodnom gradu Kragujevcu završio je gimnaziju, a glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi profesora Raše Plaovića. Diplomirao je 1954. godine, da bi odmah potom postao član Narodnog pozorišta u Beogradu, kojem je ostao veran do kraja, iako je igrao i u „Ateljeu 212”, „Zvezdara teatru” i na alternativnim beogradskim scenama.

Samo u Narodnom pozorištu u Beogradu ostvario je bogat umetnički opus: više od stotine značajnih uloga kojima je dokazao svoj veliki, raznovrsni glumački izražajni repertoar. Odigrao je i više zapaženih uloga i u televizijskim dramama i serijama, kao i u filmovima: „Marš na Drinu”, „Bokseri idu u raj”, „Planina gneva”, „Savamala”, „Lazar” i drugim.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i Nagrada „Raša Plaović”, Statueta „Joakim Vujić”, Sterijina nagrada i druge. 

Pored velikih uloga ostao je upamćen i po anegdotama.

–  ‘Cigo, koja ti je omiljena boja?’

– Šarena! – odgovara Ciga Jerinić.

– A piće? – pita onaj.

– Pa može! – kaže Cile crtajući nečiji profil na izgužvanoj salveti.

Ciga Jerinić u sredini
Foto: arhiva Gromade Filmske

O njemu divan zapis zapisan na je FB stranici Gromade filmske, koji prenosimo:

Opasan ol-star sastav sa snimanja TV filma Golubovića apoteka iz ’99, a u centru sedi poglavar poput kakvog kapo dei kapija, poput kućnog patrijarha što je tako često i bio, te poput osobe kroz čije je sede, duvanom osmuđene brkove prošlo više mudrih reči nego kroz bilo koju knjigu citata svetskih umnika. A i ovo treće je tačno.

Čovek toliko starog kova da mu ni nadimak više nije politički korektan, ali on bi zgađeno odmahnuo rukom na te novotarije, objasnio u dve rečenice šta je korektno, a šta nije, vratio Drinu bez filtera u usta i svi bi samo klimnuli glavom uz neizbežno odobravanje. Danas je 89 godina otkako je rođen – Branislav Ciga Jerinić.