Početna Škola „Upoznajmo se kroz stih” – druženje đaka iz Francuske i Srbije

„Upoznajmo se kroz stih” – druženje đaka iz Francuske i Srbije

Druženje i recitovanje učenika iz Pariskog regiona i Orleana sa drugarima iz Kuršumlije, Lađevaca, Valjeva i Krupnja
Foto: arhiva Srpska škola u Francuskoj

Obeležavanje Svetskog dana poezije promovisanjem poezije i umetnosti obeležen je druženjem  đaka Srpske dopunske škole Pariskog regiona sa svojim drugarima iz Kuršumlije, Lađevaca, Valjeva i Krupnja u Srbiji. Veče poezije organizovale su, uz saglasnost i podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku u Pariskom regionu: Tamara Nacik, Milija Jevremović, Katarina Strailović, Ljiljana Simić i Slavica Milić, uz podršku koordinatoroke Srpske dopunske škole Blaženke Trivunčić. Vannastavna aktivnost „Upoznajmo se kroz stih”, pored obeležavanja Svetskog dana poezije imala je za cilj da se razvije veština interpretacije pesme i sposobnosti njenog razumevanja, da se neguje ljubav prema srpskoj pesničkoj reči, zatim da se povežu vršnjaci iz Pariskog regiona i Orleana sa vršnjacima u Srbiji i sa njihovim učiteljima, kao i da se stvore prijateljstva putem pesničke umetnosti.

Gošća ovog zanimljivog onlajn druženja bila je Danica Dana Dodić, srpska pesnikinja iz Pariza. Ona je ranijih godina organizovala tradicionalni Sabor pesnika dijaspore, na kome su recitovali učenici dopunske nastave.

Uz predstavljanje, upoznavanje i kazivanje izabranih pesama u predivnoj atmosferi, punoj smeha i lepih emocija, nizali su se stihovi pesama: ,,Domovina“ Dušana Vasiljeva, ,,Usled proleća“ Ljubivoja Ršumovića, ,,Izvrnuta pesma“ Milomira Kragovića, ,,Slučaj sa mojim ujakom“ Ljubivoja Ršumovića, ,,Nije lako biti dete“ Dragomira Đorđevića, ,,Bolesnik na tri sprata“ Branka Ćopića, ,,Bio jednom jedan lav“ Duška Radovića, ,,Lepa tetka i Manojlo“ Jovice Đurđevića, ,,Lutke ručaju“ Desanke Maksimović.

Pesnikinja Dana je kazivala svoje pesme ,,Teniser“ o Novaku Đokoviću, ,,Igračka“ i ,,Kada“. „Nakon recitovanja deca su razgovarala sa pesnikinjom o tome kako se pišu pesme, kada je napisala prvu pesmu, koja joj je pesma najdraža, šta je inspiriše… Rastali smo se uz divne želje i poruke raspoloženi za nove zajedničke aktivnosti i u nadi da smo pronašli bar jednog skrivenog pesnika među decom”, istakle su nastavnice Srpske dopunske škole u Francuskoj.

Druženje se završilo divnim porukama  i nadom da će se uskoro stvoriti prilike da se uživo druže i u Srbiji i u Parizu. „Hvala vam, deco, što ste nam veče nadahnuli lepotom – svojom ljubavlju prema pesmi i radošću usled poetskog druženja. Do sledećeg susreta”, naglasile su učiteljice Srpske dopunske škole.

Virtualni susret prijao svima i učenicima i nastavnicama i pesnikinji Danici
Foto: arhiva Srpska škola u Francuskoj

Učestvovalo je devet učenika, koji su veče nadahnuli lepotom – svojom ljubavlju prema pesmi i radošću usled poetskog druženja:

Nevena Pavlović, učenica 1. razreda OŠ „Dragan Đoković Uča“, Lađevci; učiteljica Jelena Petrović

Marija Garić, učenica 5. razreda OŠ ,,MilojeZakić“, Kuršumlija; nastavnica Gorica Mitrović

Petra Žugić, učenica 1. razreda OŠ ,,Borivoje Ž. Milojević“, Krupanj; učiteljica Tanja Žugić

Andrej Lajšić, učenik5. Razreda OŠ ,,Prvaosnovna škola“, Valjevo; učiteljica Mirjana Jovanović

Stefan Varićak, 2.razred, Bondi, Pariski region; nastavnica Tamara Nacik

Vuk Đurđević, 4. razred, Bondi, Pariski region; Milija Jevremović

Đorđe Nikolić, 4. razred, Pjerfit, Pariski region; Katarina Strailović

Maša Jovanović, 3. razred, Sen Mor de Fose, Pariski region; Ljiljana Simić

Katarina Đorđević, 2. razred, Orlean; Slavica Milić