Početna In Memoriam Odlazak Ivana Klajna

Odlazak Ivana Klajna

Profesor, lektor, filolog, akademik, lingista Ivan Klajn preminuo u 85. godini
Foto: Vikipedia

Srbija je ostala siromašnija za vrsnog lingvistu velikog autoriteta, izuzetnog jezičkog poznavaoca. Akademik, filolog, istoričar jezika i profesor Ivan Klajn, premio je danas u Beogradu u 85. godini. Bio je redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, redovni član Srpske akademija nauka i umetnosti i dopisni član Akademije della Crusca u Firenci u Italiji. Završio je studije italijnaskog jezika i književnosti 1961. na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je predavao morfologiju i sintaksu savremenog italijanskog jezika, istoriju italijanskog jezika, istorijsku gramatiku španskog jezika, primenjenu lingvistiku i uporednu gramatiku romanskih jezika. Kao lektor za srpskohrvatski, boravio je od 1968. do 1970. u Univerzitetu u Firenci, a akademske 1983/1984. na Univerzitetu Jejl u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ivan Klajn je uspevao da svoj nedvosmisleno raskošan talenat iskaže na različite načine. Ostavio je dubok trag svojim nesebičnim davanjem, zalaganjem i radom za srpski jezik. Ostaće upamćen po svojoj brizi za jezičku kulturu i opusu koji je trajno obogatio našu nauku o jeziku.

Napisao je mnogo dela, od koji su najznačajniji „Uticaji engleskog jezika u italijanskom”, „Tvorba reči u savremenom srpskom jeziku”, „Italijansko-srpski rečnik” za koji je dobio nagradu Vlade Republike Italije, a „Rečnik jezičkih nedoumica” njegova je najčešće je štampana knjiga.

Od prvog broja je bio glavni urednik lingvističkog časopisa Jezik danas, koji izdaje Matica srpska. Od 1974. godine pisao je rubrike o problemima savremenog jezika, najpre u Borbi, zatim u Politici Ilustrovanoj politici, kao i u NIN-u. Objavio je veći broj radova u lingvističkim časopisima, kao i 18 knjiga. Preveo je više knjiga sa italijanskog i engleskog jezika na srpski.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2000. godine, za redovnog 2003. godine. Za dopisnog člana najstarije evropske akademije, Akademije della Crusca u Firenci, izabran je 11. septembra 2013. godine. 2015. godine dobio je Sretenjski orden trećeg stepena. Bio je i član Saveta Vukove zadužbine, Odbora za standardizaciju srpskog jezika i predsednik Komisije za odnose sa javnošću i rešavanje neodložnih pitanja, kao i saradnik Matice srpske.