Arno Gujon najavio sprske škole u Rusiji nakon 20 godina


Arno Gujon u poseti Rusiji
Foto: arhiva Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

„Više od 100 srpske dece pohađaće dopunske škole koje će u Moskvi, Sankt Petersburgu i Sočiju biti otvorene u septembru“, rekao je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon za Tanjug. Arno Gujon je boravio nedelju dana u Rusiji i tom prilikom se susreo sa mnogobrojnim predstavnicima srpkog rasejanja.

„Rusija je jedna od retkih zemalja gde ima naših ljudi, a dopunske škole ne rade duže od 20 godina i zato nam je bio cilj da odemo tamo i da pokrenemo stvari sa mrtve tačke. Otvaranje škola izuzetno je važno za srpsku decu ali i za Ruse koji su u braku sa građanima Srbije i žele na srpskom da razgovaraju za svojom decom i tazbinom“, preneo je Tanjug reči Arnoa Gujona.

On je naveo da očekuje da će do septembra, kako se vest o dopunskim školama bude širila, interesovanje rasti te da će biti pokrenuto nekoliko odeljenja u svakoj od tri škole.

„Dopremićemo im udžbenike a opremićemo i učionice i pomoći oko nastavnika. Sada se time bavi naša Uprava a sledeći korak je da nadležnost preuzme Ministarstvo prosvete“. On je podsetio da je jedan od ciljeva koje je postavio po dolasku na čelo Uprave bilo upravo otvaranje dopunskih škola i jačanje postojećih.

On je dodao da i „ako ste zaljubljeni u Srbiju i srpsku kulturu, ništa nije teško, treba samo malo volje i upornosti“ i da taj argument ističe onima koji kažu da je da je njihovu decu kasno da počnu da uče sprski. „Kada im kažem da do 20. godine nisam znao ni reč a sada znam sve, da čitam, pišem, pa i ćirilicu, nemam nikakvih problema da se osećam kao da sam Srbin, njima je to zanimljivo i kada shvate da je jedan Francuz uspeo onda znaju da kažu i moje dete može“, naveo je za Tanjug Arno Gujon.