Početna Događanja Srpsko-američka glasačka alijansa (Sava) želi da se Srbi u Americi politički angažuju

Srpsko-američka glasačka alijansa (Sava) želi da se Srbi u Americi politički angažuju

Foto: Srspko američka glasačka alijansa

Srpska zajednica gotovo uopšte ne učestvuje u američkom političkom životu, niti razume kako politički proces funkcioniše, ocenjeno je na vebinaru Savetodavnog odbora prve političke organizacije Srba u SAD, Srpsko-američke glasačke alijanse  SAVA (Serbian American Voters Alliance). Na video-skupu, na kom su predstavljeni principi, misija i ciljevi ove organizacije srpsko-američke zajednice, istaknuto je da su američki Srbi već decenijama u Vašingtonu i na Kapitol Hilu potpuno nevidljivi.

Učesnici su ocenili i da uticaj srpsko-američke zajednice na javnu i zakonodavnu politiku SAD, na bilo kom nivou vlasti, ne postoji, saopšteno je iz organizacije SAVA.

Tokom diskusije o zaštiti svojih interesa i unapređenju svog položaja, zaključeno je da srpsko-američka zajednica nema razvijenu kulturu finansijske podrške političkih kandidata i političkih predstavnika u okviru donacija, što je sastavni deo američkog političkog života.

Vebinar pod nazivom „Čuje li se glas američkih Srba u Vašingtonu? Naučene lekcije iz prošlosti i mogući put napred” je imao i za cilj da mobilizuje srpsko-američko glasačko telo (za koga se pretpostavlja da ga ima oko 1,2 miliona kao i aktivno uključivanje srpsko-američke zajednice u političkom procesu Sjedinjenih američkih država. Ako se uzme u obzir da se Srbi u SAD nalaze već 160 godina sam proces uključivanja u političkom životu je itekako neophodan.

Na vebinaru učestvovali su članovi Savetodavnog odbora, predsednik Odbora Dejvid Vujić, bivši kongresmen i predsedavajući srpskog kokusa u američkom kongresu Ted Po, Mima Nedeljković i Dru Hijat. Moderator je bila predsednik i osnivač Srpsko-američke glasačke alijanse  SAVA Olga Ravasi.

SAVA je nestranačka organizacija, osnovana u SAD i registrovana kod federalne izborne komisije i ima misiju da podržava pojedine kandidate pri izbornom procesu i da kroz sve nivoe vlasti zagovara javnu i zakonodavnu politiku koja je od interesa za srpsko-američku zajednicu, piše Srna.