Školski pribor, igračke, garderoba i sportski rekviziti za decu na Kosovu i Metohiji


Akcija iz Nice proširila se na celu Francusku i ujedinila Srbe

Predstavnici Udruženja francusko-srpskog prijateljstva iz Nice u saradnji sa srpskom crkvom u Nici pokrenuli su, kao što smo u više navrata pisali, akciju prikupljanja humanitarne pomoći u školskom priboru za decu na Kosovu i Metohiji. Akcija se, vrlo brzo akcija proširila na celu Francusku a paketi sa priborom za najmlađe stizali su i iz drugih zemalja. Pandemija je onemogućila da se prikupljena pomoć pošalje kao što je bilo planirano za Svetoga Savu, pa je akcija produžena do juna meseca.

Vrlo brzo po pokretanju akcije ovu inicijativu su podržali predstavnici udruženja Solidarnost za Kosovo  iz Grenobla, Arnoja Gujona (koja koordiniše celu akciju i koja će humanitarnu pomoć i prevesti na Kosovu i Metohiju) kao i  predstavnici sajta Svi Srbi u Parizu.

Pored školskog pribora akcija je proširena i na prikupljanje manjih igračaka, društvenih igara, sportskih rekvizita (lopti, reketa..) kao i odeće (koja mora biti nova).  

Iz Udruženja francusko-srpskog prijateljstva iz Nice poručuju zainteresovanima da će na Uskrs (2. maja od 9.30 do 12.30 u Maloj crkvi  (Srpska pravoslavna crkva u Nici) primati školski pribor, igračke, odeću za decu na Kosovu i Metohiju. „Budite i vi deo tima koji će izmamiti osmehe našoj deci na KiM. Naše malo zaista znači puno našoj deci“. Vladan Radovanović, predsednik Udruženja naglašava da će kamion sa prikupljenom pomoći kreće kraju juna put Kosova i Metohije i to zahvaljujući organizaciji Solidarnost za Kosovo. „Molimo vas da imate u vidu da samo nove stvari mogu preći administrativnu granicu. Ništa polovno“. On naglašava da ukoliko neko ko želi da preda pomoć u Nici a ne može da dođe na Uskrs da se putem poruke javi, kako bi se našlo drugo rešenje.

Pored Udruženja francusko-srpskog prijateljstva u Nici (ASSOCIATION FRANCO-SERBE DNICE pomoć se skuplja i preko FB grupa SVI SRBI U PARIZU (Pariz) , SUMADIJA SENS, (Sens), LE KOSOVO SERBE  (Strazbur);  AMITIE FRANCO-SERBE DE BELFORT (Belfort) BISERI – PERLES (Dransi)  UNION DES SERBES DE FRANCE i ABRASEVIC (oba iz Pariza).

Iz svih pomenutih udruženja poručuju da bi voleli da se još veći broj Srba i drugih građana uključi u ovu akciju i da se podrže Srbi na Kosovu i Metohiji, bez kojih očuvanje ove divne srpske pokrajine da ostane u sastavu Srbije ne bi bilo moguće.  Za Srbe u Francuskoj je kako poručuju najveći uspeh što su se povezali i što su započeli akciju koja će trajati i narednih godina.

A sve je počelo tako što su Srbi u Nici uspeli da dobiju od grada gratis jednu od najlepših dvorana u Nici kako bi organizovali veliki humanitarni koncert za decu na Kosovu i Metohiji. Pandemija virusa korona je pokvarila planove. A onda se pojavila ideja sa školskim priborom. I akcija je zaživela.

Udruženja Solidarnost za Kosovu će isporučiti pomoć za Srbe na Kosovu i Metohiji
Foto: arhiva Udruženje francusko-srpskog prijateljstva

One thought on “Školski pribor, igračke, garderoba i sportski rekviziti za decu na Kosovu i Metohiji

Comments are closed.