Početna Događanja U Frajburgu predstavnici sedam folklornih ansambala priredili pravi spektakl

U Frajburgu predstavnici sedam folklornih ansambala priredili pravi spektakl

U organizaciji SKUD Nikola Tesla iz Frajburga minulog vikenda održana je velika zabava ovoga društva na kojoj su se po prvi put okupili folkloraši iz tri zemlje i iz pet folklornih ansambala. Domaćini ovoga puta nisu nastupili ali su sve vreme bodrili i uživali u igrama folkloraša KUD Dobrosav Radosavljević Kikac iz Bazela (Švajcarska), KUD Božur iz Belfora (Francuska), SKC Blumberg iz Blumberga, KUD Mladost iz Hamburga i SHKD Morava iz Štutgarta (svi iz Nemačke).
Oni su za sve prisutne priredili pravi folklorni spektakl. Dečiji ansambl Kikca izveo je igru Katanka, dok je srednji ansambl odigrao Igre iz okoline Vladičinog Hana. Mladi igrači SKC Blumberg iz Blumberga izveli su igre iz Levča, a njihovi članovi izvođačkog ansambla Igre iz Centralne Srbije. Gosti iz Francuske, igrači KUD Božura iz Belfora su se prvo predstavili pesmom Lepe li su nano Gružanke devojke, a potom su odigrali Igre iz Šumadije.


Foto: Rasejanje.info

Svi prisutni u sali su imali mogućnost da pogledaju dva premijerna izvođenja novih koreografija. Naime, zbog otkazivanja kvalifikacione smotre Saveza srpskih udruženja Nemačke i nemogućnosti da svoja nova dela pokažu pred žirijem, upravom i članovi Saveza srpskih udruženja Nemačke i njihovih roditelja i simpatizera, članovi Morave i Mladosti su premijerno izveli koreografije u Frajburgu. Svojim umećem su oduševili publiku i dobili jake aplauze. Morava iz Štutgarta je izvela Marga Vlaške igre iz Stiga, koreografa Nikole Tomića, a Mladost iz Hamburga koreografiju „Sadila Jana ran bel bosilek“, koreografa Dejana Milisavljevića.

Nikada na bini u Frajburgu od kada postoji SKUD Nikola Tesla nije bilo toliko igrača – pet folklornih društava i sedam ansambala. Bio je ovo ujedno i prvi inostrani nastup igrača KUD Božur iz Belfora, koji su posle nepunih 50 godina ponovo oformili folklornu sekciju u septembru mesecu prošle godine. U Frajburgu, kod domaćina SKUD Nikole Tesle, po prvi put su gostovali igrači Kikca iz Bazela kao i KUD Mladosti iz Hamburga. Takođe, prvi put su nastupili i mladi iz SKC Blumberg iz Blumberga, mada ovo nije bilo prvo druženje domaćina sa njima, pošto je SKUD Nikola Tesla nastupao u Blumbergu. Započeto prijateljstvo sa Moravcima se neguje već sedmu godinu, pa stoga ne čudi što su i ovoga puta prijatelji iz Štutgarta došli sa kompletnom upravom, kao i tri bivša predsednika ovoga društva.
Kulturno umetnički deo programa je završen zajedničkim kolom, a potom su prisutne zabavljali poznate zvezde Vanja Mijatović i Dragan Đurić uz pratnju Nevena Petrovića i DJ Mikija.


Foto: Rasejanje.info

Smenjivali su se zabavni i narodni hitovi, mladi su pevali i igrali, jednom rečju uživali. Svako kolo je iznova skoro celu salu povezivalo u krug. Pričalo se dosta, smejalo, pevalo, uživalo. Vredni domaćini su za to vreme radili i trudili se da ugoste svoje goste. A gosti su bili veseli i dobro raspoloženi i stvoren je osećaj da svi jedna velika porodica koja se dugo zna i kojoj itekako prija što su svi zajedno.
Predstavnici humanitarne organizacije Svi za Kosmet ogranka u Bazelu su imali svoj štand i trudili su se da prikupe što više za Srbe na Kosovu i Metohiji. Takođe je destilerija Hubert 1924 imala svoje štand i mnogi su mogli da probaju razne vrste rakija iz Srbije.

Glavni organizatori ove zabave, predsednica SKUD Nikola Tesla Jerka Panić i blagajnica Milena Daković zahvalile se su svim gostima na dolasku, svim članovima na radu, sponzorima, konobarima i osoblju sa strane, kao i bivšem hausmajstoru iznajmljene sale Slobodanu Jovanoviću, bez kojih ova zabava ne bi bila prvoklasna i ne bi tako dobro protekla.
Bilo je to veče koje je podstaklo mnoge na razmišljanje koliko mladi vole da se druže, da čuju interesantne priče iz drugih zemalja, iz drugih ansambala i da su svi izrazili želju da se više druže i da zajedno imaju više akcija.

K. Krstić-Tadić /Rasejanje.info


Foto: Rasejanje.info

Dodatne fotografije se mogu pogledati na FB stranici medijskog portala Rasejanje.info