Početna Događanja U Drezdenu Vaskršnjom radionicom počeo sa radom Srpski kulturni centar

U Drezdenu Vaskršnjom radionicom počeo sa radom Srpski kulturni centar

Po prvi put u istočnoj Nemačkoj, u gradu Drezdenu otvoren je Srpski kulturni centar. Ljudi sa Balkana doseljeni na području Nemačke, dobili su svoj centar koji bi trebalo da poveže sve naše doseljenike iz Srbije, koji će tokom raznih radionica i manifestacija obeležiti svoje običaje, sačuvati kulturu, a decu naučiti tradiciji i iskonskim vrednostima.

„Ovo je prvi put da se Srpski kulturni centar otvara u Drezdenu, na našu i dečiju radost i prva radionica je Vaskršnja”, prisutnim gostima i deci rekla je Elvira Selin (Sellin), predsednica SKC u Drezdenu. „Potreban nam je ovaj prostor kako bismo negovali naše kulturne vrednosti. Želimo da se međusobno okupljamo kako bismo ispoštovali našu kulturu, kako bismo našu decu upoznali sa našim običajima. Drago mi je što je prva radionica upravo Vaskršnja radionica na kojoj ukrašavamo jaja, a istovremeno učimo našu decu zašto farbamo jaja baš za Uskrs i zašto se kaže Vaskrsenje”, dodala je predsednica Selin.


Foto: D. Starčević Ivanić

Ona je dodala, da je cilj ujediniti naše ljude, pa se planiraju projekti namenjeni i odraslima, kao što je folklor, narodne igre, narodne pesme iz našeg kraja. Kako je naglasila, vrlo je ponosna na početak rada Srpskog kulturnog centra koji je zvanično registrovan u martu mesecu ove godine.

Miroslav Kalin, jedan od članova Srpskog kulturnog centra istakao je, da je prva radionica okupila veliki broj naših ljudi, posebno mališana koji su pokazali interesovanje tokom trajanja radionice. „Želimo da sačuvamo našu kulturu, da povežemo ljude koji su rođeni ovde, a i sve naše doseljenike. Naši praznici su ispunjeni nizom običaja i rituala, mi želimo da ih ovde sačuvamo i u tom istom duhu obeležavamo. Lingvistički razvoj je bitan za svako naše dete, želimo da nauče azbuku, našu književnost, da budu upoznati sa istorijom svoje zemlje. Sportski događaji su nam takođe od velike važnosti, u narednom periodu planiramo neki sportski događaj u susret nam idu Olimpijske igre i ići ćemo u tom pravcu jer nam predstoji leto, lepo i toplo vreme idealno za organizaciju događaja na otvorenom”.

Uskršnja radionica okupila je najmlađe članove koji su željni znanja ali i novih tehnika pomoću kojih su farbali jaja. Mališanima je svoje znanje prenela Valentina Kalin, strukovni vaspitač dece predškolskog uzrasta. „Imali smo pet tehnika: dekupaž, flomasteri, voštane boje, vulkan i mermerno jaje. Deca su radila jednu po jednu tehniku, a koristili smo voštane boje, belance, salvete, sodu bikarbonu, sirće, penu za brijanje. Bilo je vrlo poučno i zanimljivo! Uz igru smo učili i zabavljali se! Divna radionica koja nam je svima ulepšala praznike!”.

Srpski kulturni centar nastaviće sa radom i u narednom periodu, nizom događaja i manifestacija nastaviće da čuva svoje kulturne vrednosti, svoj jezik, svoju tradiciju, a pre svega ljubav prema svojoj zemlji, jer ma koliko bili daleko od rodne grude, ovim centrom postajemo bliži svojoj zemlji i svojoj kulturi.

Za portal Rasejanje.info Dragana Starčević Ivanić, Drezden