Početna Događanja „Slušaj kako govori Sava Mrkalj” – monodrama izvedena u Beču

„Slušaj kako govori Sava Mrkalj” – monodrama izvedena u Beču

Srpski glumac Dejan Stojaković gostovao je u kampusu Univerziteta u Beču i izveo monodramu „Slušaj kako govori Sava Mrkalj” po tekstu profesorke na slavistici Univerziteta u Beču Gordane Ilić Marković, a u režiju redatelja Duška Aškovića.

Monodrama o poznatom srpskom jezikoslovcu izvedena je na lokaciji na kojoj se nekada nalazila bečka umobolnica u kojoj je Mrkalj preminuo 1833. godine. U ovom gradu je Sava Mrkalj proveo svoje poslednje godine života. Bio je jedan od prvih reformatora srpske ćirilice, koju je sa 46 slova, sveo na 29, od kojih je 25 slova u upotrebi u današnjoj srpskoj azbuci. U svom delu „Salo debeloga jera libo azbukoprotres” štampanom u Pešti 1810. godine zalagao za reformu tadašnjeg pravopisa i tražio primenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku i pravilima „za jedan glas samo jedan znak” i „piši kako govoriš”.


Foto: Predstavništvo R. Sprske Austrija

Ovim idejama uticao je na Vuka Karadžića koji je u Pismenici 1814. godine upotrebljujući Mrkaljevu azbuku napisao: „Ja sada ovdje, imajući za namjerenje uspjeh srpskoga knjižestva, ne mogu druge azbuke upotrebiti nego Merkailovu, jerbo za srpski jezik lakša i čistija ne može biti od ove”.

Savo Mrkalj je bio i pesnik i smatra se začetnikom jamba u srpskoj poeziji. Izvedbi monodrame u Beču, između ostalih, prisustvovali su šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, kao i predstavnici Zajednice srpskih klubova.