Početna Zanimljivosti Gde i kako se rađaju i nastaju muzeji?  

Gde i kako se rađaju i nastaju muzeji?  

Niko među prolaznicima, snimljenim davne 1919. godine, na središnjem beogradskom trgu nije mogao ni pomisliti kakva uzvišena sudbina čeka zdanje podignuto odmah iza spomenika knezu Mihailu Obrenoviću. Sredinom prošlog stoleća tu su smeštene neprocenjivo vredne zbirke Narodnog muzeja Srbije, koji se i danas nalazi u ovoj zgradi što svečanom lepotom dominira Trgom Republike.

Jednako tako, oni koji su 1932. godine došli na Jovanovu pijacu, da nešto prodaju ili kupe, nisu ni zamisliti mogli da prolaze pored zgrade koja će tri decenije kasnije dobiti sasvim drugačiju namenu. Stara turska kuća, tek nakratko Velika škola, postala je 1949. godine dom za Muzej Vuka i Dositeja.

I ove, kao i proteklih godina 18. maja obeležavamo Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnja tema je „Muzeji za obrazovanje i istraživanje”. Mi danas upravo doživljavamo vaš i naš Muzej Vuka i Dositeja kao živo obrazovno čvorište koje podstiče radoznalost, stvaralaštvo i kritičko razmišljanje ― na diku velikana kulture i prosvetiteljstva čija imena ponosno nosi.

Izvor: Muzej Vuka i Dositeja

Izvor: ViD