Početna Vesti Episkop kanadski Mitrofan rukopoložen u mitropolita

Episkop kanadski Mitrofan rukopoložen u mitropolita

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve episkop kadanski dr Mitrofan (Kodić) (nekadašnji episkop istočnoamerički) rukopoložen je u mitropolita.

Rođen je 1951. godine u selu Ljuša, Šipovo, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu završio je 1966. godine, a bogosloviju u manastiru Krka 1971. godine. Zamonašen je uoči Vavedenja 1970. godine a na Vavedenje rukopoložen je u čin jerođakona od blaženopočivšeg episkopa Stefana (Boce). Završio je Bogoslovski fakultet u Bukureštu, Rumunija 1975. godine. Rukopoložen je u čin jeromonaha 1974. godine. Po završetku studija, početkom 1977. godine, postavljen je za suplenta Bogoslovije Sv. Tri Jerarha u manastiru Krki. Položio je profesorski ispit 1979. godine. Postavljen je za v. d. Rektora bogoslovije 1980. i za rektora 1987. godine.

Izabran je za vikarnog episkopa topličkog 1987. godine i postavljen za pomoćnika administratoru Eparhije srednjezapadnoameričke episkopu dr. Savi. Za administratora Eparhije srednjezapadnoameričke izabran je 1988. godine, na kojoj dužnosti ostaje do 1991. kada je izabran i postavljen za episkopa Eparhije istočnoameričke, na kojoj se dužnosti i danas nalazi. Episkop Mitrofan je 1997. godine na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu odbranio doktorsku disertaciju na temu: „Tajna Hristova po Poslanicama Efescima, Filipljanima i Kološanima Svetoga Apostola Pavla”.

Pored napred pomenute doktorske disertacije Episkop Mitrofan objavio je mnoge bogoslovske tekstove. Sa rumunskog jezika je preveo dela prof. dr. Dimitrija Staniloja „Duhovnost i Zajednica u Pravoslavnoj Liturgiji”, u tri toma „Pravoslavna Dogmatika”, „Besmrtni Lik Božiji” i „Pravoslavno Moralno Bogoslovlje”. Takođe, sa rumunskog je preveo „Rumunski Paterik I i II” i „Rečnik Pravoslavne Teologije” od Jeromonaha Joanikija Balan. Njegova knjiga „Učenje Apostola Pavla o Crkvi” objavljena 1991. godine u Čikagu je prevedena na engleski jezik. Ove godine iz štampe je izašao i njegov rad „Uvod u Sveto Pismo Novog Zaveta”, a u pripremi za štampu je prevod knjige prof. dr. Dimitrija Staniloja: „Jevanđeljski Lik Isusa Hrista”.

Episkop Mitrofan je redovni profesor Svetog Pisma Novog Zaveta na Bogoslovskom fakultetu Sv. Save u Libertivilu.