Početna Događanja U Srpskog centru Sindelfingen organizovane Vaskršnje radionice za najmlađe

U Srpskog centru Sindelfingen organizovane Vaskršnje radionice za najmlađe

Radosti, mašti i kreativnosti nije bilo kraja

Najmlađi članovi Srpskog kulturnog centra Sindelfingen iz Sindelfingena kod Štutgarta u Nemačkoj imali su priliku da po prvi put uživaju u dve Vaskršnje radionice pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Podeljeni u dve grupe mladi folkloraši uzrasta od 4 do 8 godina (bambini) i oni malo stariji od  8 – 13 godina su se radovala u lepim bojama uskršnjih jaja i šaranju. Bila je to divna prilika da se mnoga deca susretnu sa raznim tehnikama farbanja jaja i da uživaju u svojoj mašti i kreativnosti, posebno ona iz mešovitih brakova.
Radionice su u potpunosti uspele jer radosti kod najmlađih nije bilo kraja. Preko trideset dece iz obe folklorne grupe su prisustvovala radionicama a bilo je i dece gostiju iz drugih gradova Ludvigsburga i Balingena koji su saznali za radionicu upravo preko portala Rasejanje.info. Svako dete je sa velikim zadovoljstvom učestvovalo u šaranju i ukrašavanju vaskršnjih jaja. Time je radost dočeka praznika nad praznicima postala svečanija i dečija mašta ukrašavanju jaja je doprinela da i stariji dobiju po neku ideju.


Foto: SKC Sindelfigen

Na ideju da se po prvi put organizuju Vaskršnje radionice došle su dve mame Vera Lukić i Rebeka Vlasakidis, na čemu su im svi roditelji dece koja su učestovala u radionicama veoma zahvalni kao i uprava SKC Sindelfingen. Mama Dragana Kojić koji vodi folklornu sekciju za bambine je istakla da su se radionice bile pun pogodak i da su pored radosti dočeka praznika deca imala priliku da se bolje upoznaju. „Deca su imala priliku da se susretnu sa našim pravim srpskim običajima i van folklora, što je za nas veoma važno. Mislim da su radionice bile važne za svu decu jer imamo dosta dece iz mešovitih brakova pa i samim tim imamo mi kao Srpski kulturni centar raznih vrsta kultura.  Drago mi je da smo bili u mogućnosti da prenesemo našu srpsku tradiciju farbanja jaja a i da naučimo i mi neke druge tehnike iz drugih kultura. Raduje nas što su zajedno učili, maštali, zamišljali svoje boje i svoj vaskršnji svet i međusobno se bolje upoznavali. Mnogo smo srećni što je bio veliki odziv i mislim da ćemo posle ovakvog iskustva razgovarati i raditi na tome da organizujemo i drugu vrstu radionica. Mnogo hvala Veri i Rebeki na ovoj ideji i realizaciji. Njih dve su odlično vodile radionice”, rekla je Dragana Kojić.


Foto: SKc Sindelfingen

Uz hrišćanski pozdrav  Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse članovi Srpskog kulturnog centra  su proslavili naš najveći praznik, poručivši i drugima da su i za njih vrata otvorena i da se mogu upisati u Srpski kulturni centar Sindelfigen i zajedno družiti, uživati i učiti dosta o svome narodu i njegovim običajima.

Izvor: Rasejanje.info