Početna Događanja Parohija u nemačkom Frajburgu dobila novog sveštenika

Parohija u nemačkom Frajburgu dobila novog sveštenika

Za manje od pet godina promenila se tri sveštenika i četvrti stupa na dužnost

Odlukom episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija parohija Svetog Save u Frajburgu u Nemačkoj  dobila je novog sveštenika Dragana Stanojevića. Zvanično na dužnost stupa prvog maja, ali je se dosadašnji sveštenik Saša Vračević ove nedelje oprostio srdačnim i divnim rečima od parohijana u Frajburgu. Tom prilikom je otac Saša predao parohiju svešteniku Draganu, koji se toplim rečima zahvalio na sveštenikovom dosadašnjem radu u crkvenoj opštini Sveti Sava u Frajburgu.


Foto: CO Frajburg

Parohijani iz Frajburga, Ofenburga i Rajnfeldena su prigodnim poklonom zahvalili za trud i rad ocu Vračeviću, kome je parohija u Frajburga bila prva i koji se u njoj kratko zadržao, samo godinu i po dana.
Ipak za to kratko vreme uspeo da svojim stavom i divnim propovedima sa vrlo jasnim pojašnjenima prikupi velike simpatije vernika, koji su rado slušali njegove pripovedi i besede. Mladima, posebno igračima izvođačkog ansambla društva Nikola Tesla u Frajburgu i njegovim roditelji će ostati u posebnom sećanju kada je tražio da se sastane sa njima nakon dva velika masakra koja su se dogodila u Srbiji – u Beogradu u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i sutradan u selima u okolini Mladenovca i Smedereva kada je za manje od 48 sati ubijeno 17 a ranjeno 20 osoba.

Tada se otac Vračević obratio mladima rekavši da su u oba navedena slučaja a posebno u OŠ Vladislav Ribnikar zakazali svi i država, i crkva, i škola i roditelji i samo društvo. Da je neko od njih primetio tegobe i probleme sa kojima se tinejdžer nosi sigurno bi reagovao i razgovarao sa njim. Zato je sve prisutne a posebno omladinu zamolio da kada imaju neki problem a ne mogu da ga podele ni sa roditeljima, ni braćom ili sestrama, sa nastavnicima u školi ili dragim osobama da ne čekaju i ako se ne obrate stručnim licima da dođu do sveštenika. Da u tom trenutku nije bitno na kom će jeziku izložiti svoj problem nego da je samo važno da ga podeli i da će se druga strana založiti da se nađe rešenje. Takođe je voleo da priča sa mladima da čuje njihove potrebe. Zasigurno će ostati u lepom sećanju svima.

Predaja poklona
Foto: CO Frajburg

Parohija u Frajburgu nije velika. Koristi se hram koji se nalazi van grada u mestu u Au/Merchauzenu (Kircheweg; Crkva Sv. Jovana Krstitelja (Kirche St. Johannes der Täufer); u Ofenburgu se koristi hram u (Friedrich Str. 23a, crkva Hl. Dreifaltigkeitskirche) a u Rajnfledenu u Muessmattstr 2a 79618 Rajnfelden Baden.
U poslednjih pet godina u CO Frajburg su promenjena tri sveštenika. Prva bogosluženja držao je protonamesnik Slobodan Miljević iz Štutgarta, potom je u ovoj parohiji služio sveštenik Milorad Jovanović iz Karlsruea. Odlikom tadašnjeg episkopa Konstantina Frajburg dobija svoju parohiju i prvi paroh je bio Aleksadar Škorić. Na njegovo mesto dolazi Jovan Gatarić. Po odlasku oca Gatarića prvo je služio otac Milorad Jovanović, pa Saša Vračević i sada je Dragan Stanojević.

Katarina Krstić-Tadić