Početna Događanja U Inzbruku uspešno održana premijera dokumentarca o Duletu Saviću

U Inzbruku uspešno održana premijera dokumentarca o Duletu Saviću

„Dule Savić – a u Londonu muk…” naziv je dokumentarnog filma koji je posvećen čuvenom srpskom i jugoslovenskom fudbaleru Dušanu Duletu Saviću, koji je minule nedelje prikazan u austrijskom Inzbruku. Film je prikazan u okviru humanitarne austrijske premijere u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI.

„Austrijska premijera ovog dokumentarno-sportskog filma, koja predstavlja i premijerno prikazivanje filma van Srbije i regiona, imala je humanitarni karakter, te je sav prihod od ulaznica i donacija bio namenjen socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu, kao i najugroženijim slučajevima u Tirolu. Održana je u inzbruškom bioskopu METROPOL KINO. Bioskopska sala je bila popunjena do kraja, a u publici, u kojoj su bili Zvezdaši i Partizanovci, su pored brojnih gostiju iz Inzbruka i drugih delova Tirola bili članovi Kluba navijača Zvezde Delije Minhen iz Minhena, kao i članovi KUD-ova Đurđevdan i Bratstvo iz Inzrbuka, KUD-a 25. maj iz Vatensa, KSK-a Petar Kočić – Zmijanje iz Figena, kao i drugi članovi Zajednice Srba Tirol”, istakli su predstavnici Spoji.


Foto: Spoji

Specijalni gosti austrijske premijere bili su Dušan Savić, kao i Oliver Paunović, producent ovog i mnogih drugih dokumentarnih filmova o našim velikanima. Pred samo prikazivanje filma svim prisutnim gostima obratio se Oliver Paunović, koji je istakao da mu je drago što u rasejanju postoji interesovanje za ovakve filmove i ljude koji su obeležili jedno vreme i najavio nove dokumentarne projekte o znamenitim Srbima, kao na primer aktuelni projekat o ratnom hirurgu dr Miodragu Laziću.

„Zatim je usledio film, koji su svi u sali, među kojima je bilo i mnogo dece i omladine, vrlo pažljivo pratili. Posle filma se bioskopskom salom orilo „Duuleee Savić, Duuleee Savić,…”. Tako je pozdravljen Dušan Savić pred svom publikom, koji se zatim obratio publici rekavši da mu je veoma drago što je u Inzbruku i što vidi veoma pozitivne reakcije svih prisutnih. Usledilo je postavljanje pitanja publike na koja je Dule Savić vrlo rado i detaljno odgovarao. Ispričao je i nekoliko vrlo zanimljivih anegdota iz svoje bogate fudbalske karijere i života, među kojima je bilo mnogo poučnih, pogotovo za one mlađe u publici”, dodali su članovi Spoji.

Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora SPOJI i Saveza Srba u Austriji, bio je u ulozi voditelja večeri, a za sam kraj je još jednom zahvalio svim prisutnima, istakavši da je vrlo bitno što se naš narod i na ovakvim događajima prikazuje vrlo složno, kao i da trebamo da se trudimo uvek da podržavamo jedni druge, jer ćemo samo tako biti jači u budućnosti u nadi da ćemo tako graditi bolju za buduća pokolenja. Dodao je da je svima iz SPOJI-a veoma drago što je premijera uspela na radost svih prisutnih, kao i da se pokazalo vrlo važnim što je kroz ovakav film prikazan jedan vrlo zanimljiv deo naše istorije, kao i činjenica da je naša legenda Dule Savić lično bio prisutan na premijeri filma.

Dule Savić sa Vladimirom Vlajićem u Inzbruku
Foto: Spoji

Za sam kraj svi prisutni gosti imali su priliku da nabave knjigu Duleta Savića čija je promocija 15. aprila 2024. bila u Beogradu, a koju je on s radošću potpisivao, slikao se i družio sa svim prisutnim gostima.

Na kraju je od ulaznica i donacija skupljen humanitarni iznos u visini od 1.340,95 evra, na čemu su organizatori veoma zahvalni svima, koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj i učinili ga uspešnim i nezaboravnim!

„Posebno zahvaljujemo produkciji filma Siti grupi iz Niša, distribuciji filma MCF iz Beograda, Metropol bioskopu, kao i Upravi za saradnju sa dijasporom koja je sufinansirala naš ovogodišnji projekat „15 godina Spoji – dijaspora i matica, spojeni smo jači” čiji je deo i ova filmska premijera”, dodali su članovi Spoji.