Početna Škola „Mi smo menjale svoj svet“ nastavne i vannastavne aktivnosti u nemačkoj pokrajini...

„Mi smo menjale svoj svet“ nastavne i vannastavne aktivnosti u nemačkoj pokrajini Hesen

„Iako se zbog epidemiološke situacije nastava u nemačkoj pokrajini Hesen odvija od meseca novembra na daljinu, nastavnici i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku redovno izvode sve svoje nastavne i vannastave aktivnosti“, poručile su nastavnice Srpske dopunske škole Tatjana Milanović, Sonja Zrnić i Bojana Rakonjac.

Mesec mart je, kako naglašavaju, bio posvećen ženama. „Najmlađi učenici su na časovima srpskoga jezika čitali pesme o majci. Upoznali su se sa dirljivom poezijom Mire Alečković i Branka V. Radičevića, a zatim inspirisani njome i sami pisali o svojim majkama i crtali portrete. Pokušali si slikom i rečju da pokažu zašto je baš njihova mama – najbolja mama na svetu“, rekle su nastavnice. Kao krajnji proizvod dečijeg rada nastala je i mala onlajn zbirka, koja je dostupna na linku.

Stariji učenici su se, sa druge strane, upoznali sa znamenitim ženama Srbije. „Nakon odslušane lekcije imali su zadatak da i sami naprave mali istraživački rad, a zatim da svojim vršnjacima predstave ko su bile žene koje su imale dovoljno odvažnosti i snage da budu prve, u do tada, pretežno muškim zanimanjima“, ističe Bojana Rakonjac.

„Životi poznatih žena zainteresovali su ih pa su poželeli da istoriju ožive. Šest učenica dopunske škole su se našle u ulogama Milice Hrebeljanović, Jefimije, Milunke Savić, Katarine Ivanović, Danice Tomić i Jelisavete Načić u filmu ,,Mi smo menjale svoj svet“.  Film je zamišljen u vidu šest monologa navodno pronađenih u vremenskoj kapsuli“, pojašnjava nastavnica.

Premijerno je  prikazan 9. aprila 2021. godine kada je podeljen na društvenim mrežama, a pre filma prikazani su najava i plakat, takođe nastali kao rezultat učeničkog rada uz mentorstvo nastavnika. Film i najavu možete pogledati na sledećim linkovima

Nastavnice još jednom pohvaljuju svoje učenike koji, iako suočeni sa brojnim obavezama zbog celokupne situacije, redovno pohađaju nastavu na srpskom i pokazuju koliko vole srpski jezik, istoriju i tradiciju.