Početna Događanja Izabrano „Najlepše uskršnje jaje“ učenika Srpske dopunske škole – sestre Jović iz...

Izabrano „Najlepše uskršnje jaje“ učenika Srpske dopunske škole – sestre Jović iz Sošoa u Francuskoj osvojile najviše lajkova

Prvi međunarodni konkurs učenika Srpske dopunske škole pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (MPNTR RS) pod nazivom „Najlepše uskršnje jaje“, raspisan od nastavnog tima iz Slovenije je prošao više nego uspešno. „Učestvovalo je 250 učenika Srpske dopunske škole iz Francuske, Italije, Nemačke i Slovenije. Fotografije oslikanih jaja ćiriličnim slovima bile su vidljive za roditelje i glasačku publiku  na Fejsbuk stranici Vaskršnji konkurs 2021, koja je odobrena od strane MPNTR Republike Srbije“, istakla je nastavnica Draga David idejni tvorac i inicijator konkursa. Pored nje, organizaciju konkursa su sprovele nastavnice srpske dopunske škole iz Slovenije Svetlana Todorović, dr Jelena Stefanović, mr Maja Anđelković Šeguljev i Nevena Stupar, koje su bile administratori Fejsbuk stranice Vaskršnji konkurs 2021 tokom trajanja konkursa.

Najbolji radovi su izabrani tako što su dobili najviše lajkova. „Time je konkurs bio transparentan za sve učesnike“, istakla je nastavnica Draga David.

Prvo mesto i najviše lakova dobile su sestre Jović Anđela i Jovana (učenice šestog i osmog razreda) iz grada Sošo (kod Miluza u Alzasu) nastavnice Marije Praizović. One su  za svoj rad osvoje 508 lajkova.

Drugo mesto pripalo je Mateju Obradoviću iz Ludvigsburga kraj Štutgarta iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Mateja je šesti razred srpske škole i podučava ga nastavnica Valentina Damjanović. Njegov rad dobio je 306 lajkova. Treće mesto osvojio je Teodor Roljić, učenik drugog razreda iz Ljubljane (Slovenije) nastavnice Svetlane Todorović. On je dobio 276 lajkova.

„Prema komentarima na Fejsbuk grupi Vaskršnje jaje 2021 i prema komentarima roditelja i učenika na časovima po završetku konkursa, može se reći da je ovaj konkurs uspeo da zainteresuje veliki broj ljudi kako u dijaspori, tako i u Srbiji. Želja nam je ista – da ovaj konkurs prenese učenicima Srpske dopunske škole u inostranstvu pored običaja predaka i  deo topline porodičnog okupljanja prilikom šaranja vaskršnjih jaja. Nadajmo se da će ovaj konkurs postati tradicija srpske dopunske škole“, poručile su nastavnice Srpske dopunske škole iz Slovenije.

Pored dodele prva tri mesta, dodeljeno je 47 specijalnih pohvala.

Pohvala za starinsku tehniku bojenja i šaranja dodeljena je Marini Vuković iz Vićence u Italiji, Nemanji Kipić iz Ljubljane (Slovenija) i Anđeli Nunić takođe iz Ljubljane.

Pohvala za isticanje lepote ćiriličnog pisma dobili su Nikolaj Todorović iz Kranja (Slovenija) Nađa Mićović  iz Ankarana (Italija), Katarina Jaknović iz Bosana del Grapa (takođe iz Italije) i Uroš Knežević iz Ljubljane.

Pohvale za poučne poruke otišle su u ruek Matije Radojčića iz Arizanja u Italiji, Milice Gašić iz Bosano del Grapa (takođe Italija), Elimije Mlalešević iz Ljubljane (Slovenije), Bojana Marijanovića iz Manhajma (Nemačka), Sare Vukejlović iz Beofora u Francuskoj, Danijela Babića iz Hajdelberga (Nemačka) Strahinje Pavlovića iz Maribora (Slovenija).
Pohvale za šaranje prolećnih motiva je dodeljene su Kristini Simić iz Sošoa u Francuskoj, Sofiji Vujović iz Pjerfita takođe u Francuskoj, Leni Milovanović iz Trsta u Italiji i Luki Todosijević iz Montreja (Francuska).

Pohvale za lepotu jednostavnosti pripale su Lei Galebart  iz Anjera (Francuska), Slavenu Marijanović iz Manhajma (Nemačka) Katarini Đurđev iz Trebnjea (Francuska) Nenadu Božiću iz Manhajma (Nemačka) Veri Vekić iz Maribora (Slovenija) Aleksandru i Urošu Vasiljeviću iz Kopera (Slovenija) Juliji Tagetliji iz Bruhsala (Nemačka).

Pohvale za raznovrsnost tehnika šaranja dobili su Georgije Lav Popović iz Štutgarta (Nemačka), Agnija Livopoljac iz Ljubljene (Slovenija) Helena Stojković iz Gagenaua u Nemačkoj, Nikolina Stanković iz Frankfurta u Nemačkoj, Pavle Livopoljac iz Ljubljanje (Slovenija) Luka i Lilijan Đukić iz Manhajma (Nemačka) Ana Despotović iz Ljubljane (Slovenija) Irena i Nikola Vasiljević iz Kurbevua (Francuska) Atina Zečević iz Frankfurta (Nemačka).

Pohvala za inventivnost dezena dodeljena je učenicima Dajmanu Obradoviću iz Ljubljane (Slovenija), Miljani Obradović takođe iz Ljubljane, Dunji Tadić iz Frajburga u Nemačkoj, Lari Nenović iz Kranja (Slovenija) Katarini Grbić iz Kopera (Slovenija) i Mii Marš iz Nove Gorice u Sloveniji.

Pohvala za „čuvarkuće“ škola pripale su Teodoru i Konstantinu Mandić iz Kopera (Slovenija) Vuku Matoviću iz Ljubljane i Luki Petroviću iz Belfora u Francuskoj.