Početna Događanja Proslava Uskrsa u Srpskoj dopunskoj školi širom Evrope

Proslava Uskrsa u Srpskoj dopunskoj školi širom Evrope

Praznik nad praznicima Uskrs obeležen je na svim časovima u Srpskoj dopunskoj školi širom Evrope. Sam praznik je tematski obrađen na razne načine i prilagođen je uzrastima učenika. Mnogi đaci usled pandemije i ove godine nisu mogli da budu zajedno na času ali su gugl učionice, zum platforma i program Skajp omogućili nesmetanu nastavu na daljinu. Pojedina deca su uspela da se vide u hramovima širom Evrope, a negde su mogle i izložbe da se prikažu. Neki učenici su imali časove sa drugarima u Srbiji (pisali smo o časovima iz nemačke pokrajine Hesen i iz Ljubljane) a ovde prenosimo par utisaka iz nekoliko gradova Evrope.


Đaci srpske škole iz Nansija u Francuskoj preko Skajpa obeležili su najveći hrišćanski praznik. Nakon što su naučili mnogo toga o najosnovnijim tradicionalnim uskršnjim običajima, zabavili su se igrom i pesmom, prepričavanjem običaja iz svojih porodica i tucanjem jaja. 

U Lionu, takođe u Francuskoj, učenici su organizovali izložbu radova „Moja krsna slava“ i mini radionicu „Najlepše uskršnje jaje“. Dečije radove su mogli da vide svi prisutni na liturgiji.

Učenici iz Vićence, Skia, Alontea, Rovereta i Tori di Kvartezola u Italiji su takođe organizovali izložbu.

Đaci nastavnice Drage David mogli su,  u okviru predmeta Osnovi kulture srpkog naroda,  da slušaju i o običajima svojih predaka za Vaskrs, ali i o običajima za Vrbicu i Cveti koji prethode samom Vaskršnjem prazniku. Poznato je da je Vrbica praznik dece, a to se potvrdilo i na liturgiji u SPC Koper, gde se nastavnica Draga srela sa jednim delom svojih učenika i njihovih roditelja. Tako je spontano nastala i zajednička fotografija kao uspomena na ovaj dečiji praznik. Pokazalo se da je, zaista, najbolje  učenje  o kulturi i duhovnosti našeg naroda, učenje sa samog izvora.   

Kolaž iz Kopera nastao u hramu
Sa izložbe učenika u hramu u Lionu u Francuskoj