Početna Moja Priča Lena Milovanović (9) iz Trsta želi da postane učiteljica

Lena Milovanović (9) iz Trsta želi da postane učiteljica

Devetogodišnja Lena Milovanović od pre godinu dana živi u Trstu. Iz Velikog Gradišta (kod Požarevca) se sa roditeljima i bratom Dimitrijem preselila za Italiju. Dolazak u nepoznatu sredinu nikome nije lak posebno ako se ne zna jezik, ali se Lena za kratko vreme boravka u novoj sredini se odlično snašla. Veliku zahvalnost duguje bratu Dimitriju (16) koji ju je naučio engleski, pa Leni učenje italijanskoj nije teško palo. Savladala ga je dobro, tako da sada govori tri jezika. Ide u drugi razred osnovne škole i istovremeno je đak i Srpske dopunske škole u Trstu, kojoj predaje nastavnica Slađana Marković.

Želja svih ukućana je bila, a ponajviše Lenina je bila da pohađa i Srpsku dopunsku školu, da u njoj nastavi da uči  svoj jezik, kao i da zajedno sa ostalim đacima neguje tradiciju i kulturu svoga naroda. Rado učestvuje na konkursima, koji postoje u Srpkog školi. Takođe rado recituje i voli svaku vrstu aktivnosti. Na upravo završenom konkursu „Najlepše Uskršnje jaje“ Lena je dobila specijalnu nagradu  za šaranje jajeta prolećnim motivom. Svaka nagrada joj mnogo prija i znači i motiviše je za nove poduhvate.

Jako je vesela i aktivna devojčica. Voli muziku. Voli da peva, da crta, da čita knjige… U Srbiji je pohađala muzičku školu Stevan  Mokranjac. Od septembra planira da nastavi sa pohađanjem muzičke škole u Trstu i sviraće klavir, jer je to želela od kada zna za sebe. Svoje slobodno vreme provodi u crtanju i čitanju knjiga. Omiljena knjiga joj je Jefinija – prva srpska književnica, iz edicije Deca čitaju srpsku istoriju.
Kada poraste želi da postane učiteljica jer su „svi učitelji i učiteljice ljudi velikog srca“.