Početna Moja Priča Sestre Jovana i Anđela Jović iz Sošoa raduju prvom mestu na konkursu...

Sestre Jovana i Anđela Jović iz Sošoa raduju prvom mestu na konkursu „Najlepše uskršnje jaje“

Sestre Jovana i Anđela Jović iz Sošoa u Francuskoj pobednice konkursa Najlepše Uskršnje jaje

Sestre Jovana i Anđela Jović iz francuskog Sošoa u Alzasu pobedile su na ovogodišnjem konkursu Srpske dopunske škole iz Slovenije – „Najlepše uskršnje jaje“. One su za svoj rad dobila najviše ‘lajkova’ na Fejsbuk stranici „Vaskršnji konkurs dopunske nastave na srpskom jeziku u Sloveniji“.

„Čekala sam ponoć kako bih videla objavu rezultata. Bila sam jako srećna zbog pobede. To veče, kada su objavljeni rezultati bio je i rođendan našeg ljubimca mačora Marka“, izjavila je Jovana, dok je Anđela dodala da se „jako obradovala kada su objavili rezultate“.

„Dve divne devojčice, sestre Jovana i Anđela su redovne učenice Srpske dopunske škole. Svojim radom i angažovanjem predstavljaju pravi primer uzornih đaka. Sa puno pažnje i interesovanja pristupaju svakom času. Uvek su kreativne i motivisane za učešće na konkursima i takmičenjima u znanju jezika, poznavanju kulture i istorije srpskog naroda. Pravo je zadovoljstvo biti njihov učitelj. Uz takve đake i sam učitelj uči i uživa“, izjavila je njihova nastavnica Marija Praizović.

Vredne i radne sestre Jović rođene su u Srbiji. Jovana je imala 5 godina a Anđela 3 kada su stigle za Sošo. Od 2015. godine pohađaju Srpsku dopunsku školu. Anđela voli da čita, sluša muziku, peva i glumi. Jovana takođe voli da sluša muziku. Ona svira klavir, obožava dekoracije i dekorisanje i voli da pomaže mami kada pravi razne, divne i ukusne specijalitete. Takođe rado crta i uživaj u umetnosti.

Velike praznike proslavljaju zajedno i učestvuju u njihovom spremanju. Uskrs je i za njih, kao i za mnoge poseban praznik. Vole da farbaju jaja, uživaju u tradiciji. Kažu da njihova mama uvek ofarba prvo jaje – njihovu čuvarkuću, a potom svi zajedno farbaju ostala jaja i divno ih dekorišu. Jaja koje ofarbaju dele gostima i organizuju takmičenje u tucanju jaja. U njihovoj kući  Uskrs se proslavlja tri dana  uz obavezan pozdrav – Hristos  vaskrese – vaistinu vaskrese. U toku slavlja praznika nad praznicima uvek je na stolu svečani ručak. „Mama pravi hleb u koji stavlja jaja. Nas dve uživamo u dekoraciji kuće za ovaj praznik“ ističe Anđela.

U Srpsku dopunsku školu rado idu, kao i u Srbiju. Učestvovale su na mnogim konkursima i osvajale su mnoge nagrade. Dok budu išle u Srpsku školu kažu da će i dalje učestvovati na konkursima i da će se i dalje truditi da budu jedne od boljih. Jovana bi volela da jednog dana postane hirurg dok bi Anđela želela da se bave modom i da jednog dana ima svoj brend.

Deo priznanja za Jovanu i Anđelu
Foto: arhiva porodice Jović