Početna Događanja Zbornik radova učenike Srpske škole u Baden-Virtembergu posvećen Uskrsu

Zbornik radova učenike Srpske škole u Baden-Virtembergu posvećen Uskrsu

U čast najradosnijem prazniku i u ime ljubavi naših učenika prema tradiciji, kulturi i običajima našeg naroda, tim nastavnika angažovanih od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, objedinio je dečje uskršnje radove u Zbornik, čijim stvaranjem su nastavnici podelili radost praznika sa učenicima.

Četvrto izdanje zbornika učeničkih radova Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg posvećen je najradosnijem prazniku – prazniku nad praznicima Uskrsu. Na 26 bogato ilustrovanih stranica predstavljeno je preko devedeset učeničkih radova. „Većina objavljenih radova u Zborniku učestvovala je na konkursu, koji su organizovali nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku u Republici Sloveniji pod nazivom Najlepše uskršnje jaje“, izjavila je koordinatorka srpske škole u Baden-Virtembergu Tatjana Popović.

Na ovom konkursu učestvovalo je ukupno 76 radova učenika dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg, kojima su đaci tokom nastavnih i vannnastavnih aktivnosti obeležili jedan od  najvećih hrišćanskih  praznika. Kao što je već više puta istakla Tatjana Popović, koordinator dopunske nastave u pokrajini Baden-Virtemberg, konkursi sačinjavaju važan segment vannastavnih aktivnosti, koje su sastavni deo obrazovno-vaspitnog procesa, a samo učešće na njima na poseban način motiviše učenike da predstave zadatu temu.

„Zato nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg zajedno sa svojim učenicima veoma rado učestvuju na konkursima, posebno onim u Srbiji u kojima je, zahvaljujući velikoj podršci i angažovanju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, omogućeno i učešće učenika iz dijaspore“, dodala je koordinatorka Popović.

Ceo zbornik se može pogledati na ovom linku. Ono što ovaj zbornik posebno krasi pored remek dela mladih đaka je uložen veliki i trud i rad na pozadinama. Svako jaje je posebno obrađeno i svaka pozadina ističe lepotu rada.

Uređivački tim nastavnika pokrajine Baden-Virtemberg povodom četvrtog izdanja Zbornika ističe da je objedinjavanje radova, crtanih i pisanih dečjom maštom pravo zadovoljstvo, a ilustracije Zbornika pravo malo kreativno bogatstvo, za koje su najzaslužnija deca.

„U čast najradosnijem prazniku i u ime ljubavi naših učenika prema tradici, kulturi i običajima našeg naroda, darujemo vam zbornik dečijih radova čijim smo stvaranjem podelili radost praznika“, istakao je nastavni tim Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Na konkursu Najlepše uskršnje jaje drugo mesto osvojio je učenik iz Ludvigsburga Matej Obradović, dok je osmoro učenika Srpske škole u pokrajini Baden-Virtemberg pohvaljeno u više katerogija: Pohvalu za poučne poruke dobio je Bojan Markanović iz Manhajma. Za lepotu jednostavnosti radova pohvaljeni su Nenad Božić i Slaven Marijanović iz Manhajma i Julija Tegeltija iz Bruhzala.

Pohvalu za raznovrsnost tehnika šaranja dobili su Luka i Lili Đukić iz Manhajma, Georgije Lav Popović iz Štutgarta i Helena Stojković iz Gagenaua,dok je Dunja Tadić iz Frajburga pohvaljena za inventivnost dezena.