Početna Događanja Sednica namesništava Austrije, Švajcarske i Italije i predstavljanje aplikacije „Moja parohija“

Sednica namesništava Austrije, Švajcarske i Italije i predstavljanje aplikacije „Moja parohija“

Vladika Andrej prati sednicu
Foto: arhiva FB stranica Episkopa Andreja

I ova redovna sednica srednjeg i zapadnog namesništva Austrije, koja je održana početkom nedelje morala je da se održi virtuelno, pošto se zbog pandemije korona virusa još uvek nisu stvorili uslovi ličnog okupljanja.
Njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko – švajcarski gospodin Andrej zahvalio se svim sveštenicima što su se odazvali pozivu i učestvovali na sednici. „Tema ove onlajn sednice bila je predstavljanje jedne nove aplikacije pod imenom „Moja parohija“, koja je u nastajanju, i koja treba da posluži za misiju crkve u današnje vreme. Ideju i realizaciju za ovu aplikaciju su nam predstavili Vasko i Vasilija Radić, mladi bračni par iz Beča. Oni se upravo na svojim poslovima bave ovim temama, telekomunikacijama i projektnim menadžmentom“, stoji u obaveštenju vladike Andreja.

Smisao ove aplikacije, kako je pojašnjeno, bi bio kontakt nadležnog sveštenika sa svojim parohijanima. Svaka parohija bi imala svoju stranicu sa osnovnim informacijama, na kojoj paroh može da stavlja razna obaveštenja, rasporede bogosluženja, najave i drugo. Parohijani, kada bi instalirali aplikaciju imali bi mogućnost da izaberu svoju parohiju i primaju kasnije obaveštenja samo od svog paroha. Postojala bi takođe mogućnost kontakta sveštenika između sebe, crkveno – interne komunikacije, termin planera – podsetnika, mogućnosti uplate priloga, itd. U svakom slučaju to bi bila jedna korisna stvar za svakodnevno funkcionisanje koja prati vreme u kome živimo.

Na kraju sednice svi učesnici su se zahvalili episkopu blagodareći Gospodu za uspešno zasedanje a i želji da se pravoslavlje ojača i rasprostrani na teritoriji Eparhije austrijsko – švajcarske.

U utorak vladika Andrej održao je sednicu arhijerejskih namesništva Švajcarsku i Italiju, gde je takođe predstavljena aplikacija „Moja parohija“ i njene prednosti za sve parohijane. Takođe je i ovo druženje moralo da bude virtuelno.