Početna Vesti Episkop istočnoamerički Irinej pisao Bajdenovom savetniku Džejku Salivanu

Episkop istočnoamerički Irinej pisao Bajdenovom savetniku Džejku Salivanu

Vladika istočnoamerički Irinej
Foto: arhiva SPC

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je pismo savetniku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džejku Salivanu, u vezi sa progonom Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Vladika Irinej se posebno osvrnuo na aktuelne probleme manastira Visoki Dečani podsetivši da se ove godine navršava peta godišnjica od pravosnažne odluke najviše sudske instance te južne srpske pokrajine kojom se manastiru vraća oteta zemlja.

„Za sve ovo vreme, kosovski Albanci otvoreno odbijaju da sprovedu odluke svojih sudova i ignorišu pozive međunarodnih institucija i diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja na Kosovu i Metohiji da bez odlaganja vrate manastirsku zemlju“, naveo je u pismu episkop Irinej.

Vladika Irinej je pozvao savetnika predsednika SAD Džejka Savalina da sagleda trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji sa stanovišta flagrantnih kršenja ljudskih prava i verskih sloboda Srba i pozvao ga da se založi za povlačenje podrške SAD kosovskim vlastima zbog neprestanog progona Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda.

Manastir Visoki Dečani
Foto: arhiva SPC