Početna Događanja Nastavnica Jelena Angelovski predstavila tri dečija dela na festivalu BUDI u Pančevu

Nastavnica Jelena Angelovski predstavila tri dečija dela na festivalu BUDI u Pančevu

Na ovogodišnjem BUDI (Bijenale umetničkog dečjeg izraza) festivalu, koji je održan u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, pod pokroviteljstvom toga grada a u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ministarstvom za kulturu i informisanje, pored učešća Sofie Ringvald iz Ciriha iz rasejanja su stigle i priče poznatih italijanskih književnika, koje je pripremila nastavnica Srpske dopunske škole u Švajcarskoj Jelena Angelovski.

Ovaj međunarodni festival koji je posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu, po rečima organizatora kao glavne ciljeve ima „približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece“.

U okviru manifestacije, na repertoaru je ponuđeno više od 50 besplatnih programa za decu, mlade i roditelje. Nastavnica Srpske škole u Švajcarskoj Jelena Angelovski, koja predaje u kantonu Cirih u okviru njenog specijala „Čitam, slušam i razumem“ pripremila je tri zanimljive priče italijanskih književnika. Mogao se čuti odlomak romana Anđele Naneti „Moj deka je bio trešnja“, zatim „Telefonske priče“ Đanija Rodarija, „italijanskog Harmsa za decu koga nažalost već dugo nema među domaćim izdanjima“,  kao i odlomak Silvije Ronkalje „Princeza Neću i princ Hoću“.

„Ove godine učestvujemo drugi put na festivalu BUDI, prvi put je bio 2019. godine. Đaci srpske škole često i rado učestvuju na konkursima u matici i veoma se obraduju nagradama i pohvalama. BUDI festival nam je posebno interesantan jer pruža slobodu u izboru medija, tehnike, vrste izraza, pa čak i teme, čime uistinu opravdava svoj naziv. Dobitnica ovogodišnje druge nagrade na književnom konkursu, Sofia Ringvald jedna je od najdarovitijih učenica naše škole, sa velikom strašću prema čitanju i pisanju, neverovatno širokim poznavanjem rečnika, brušenim stilom pisanja i vanredno bogatom maštom. Stoga smo izuzetno ponosni i radujemo se zbog ovakve odluke žirija BUDI festivala“, izjavila je portal Rasejanje.info nastavnica Jelena Angelovski.

Njene divne video klipove iz serijala „Čitam, slušam i razumem“ toplo preporučujemo svima i đacima i njihovim roditeljima i tinejdžerima i svima koji voli dobre priče i još bolju intonaciju i uživanje u sjajnim delima domaćih i inostranih pisaca za decu.