Početna Kultura Vidovdanska priča –likovni konkurs za učenike Srpskih dopunskih škole u inostranstvu

Vidovdanska priča –likovni konkurs za učenike Srpskih dopunskih škole u inostranstvu

Likovni konkurs za učenike Srpskim dopunskih škola u inostrastvu
Foto: T. Popović

Nastavni tim Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg raspisao je likovni konkurs pod nazivom „Vidovdanska priča“.  „U cilju podsticanja dečje kreativnosti i ostvarivanja saradnje među učenicima i nastavnicima iz različitih  zemalja u kojima se izvodi dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu, nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg su povodom obeležavanja Vidovdana raspisali likovni konkurs  pod nazivom ,,Vidovdanska priča“, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg Tatjana Popović.

Stvaralačkom primenom stečenih znanja  o Kosovskom boju, učenici će na ovom konkursu imati priliku da tehnikom po slobodnom izboru, izraze svoje kreativne potencijale kroz likovne prikaze i ilustracije epskog lika ili istorijske ličnosti na temu  Kosovskog boja, kao i kroz ilustraciju kosovskog božura.  

Saglasnost i podršku u realizaciji konkursa i ovog puta, dalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, čiju podršku i nesebično zalaganje u realizaciji nastavnih i vannnastavnih aktivnosti, nastavnici i koordinator nastave u pokrajini Baden Virtemberg Tatjana Popović uvek posebno ističu kao veoma značajnu.

O planiranim aktivnostima konkursa i njihovoj realizaciji, koordinatorka Popović je rekla:„Osim što želimo da inspirišemo učenike da znanja o važnim istorijskim ličnostima i događajima iz vremena Kosovskog boja, koja usvajaju tokom nastave,  uz malo mašte prikažu na svoj način, ovim konkursom želimo i da  povežemo naše učenike sa učenicima iz svih zemalja u kojima se odvija dopunska nastava na srpskom jeziku. Naime, u okviru konkursnih aktivnosti uoči samog Vidovdana, 27. juna, planiran je virtuelni susret na kome će učenici koji su učestvovali na konkursu, vidovdansku priču dočarati i pesmama i stihovima iz vremena Kosovskog boja. Iz iskustva u realizaciji onlajn nastave, mogu da kažem se tokom ovakvih druženja među učenicima, kojima je zajednička ljubav prema domovini i srpskom jeziku, stvaraju prijateljstva i uspomene koje traju, na radost i učenika i nas nastavnika.

Očekujemo veliki broj dečjih radova, jer je Vidovdan jedan od najvažnijih istorijskih datuma,  a tema Kosovskog boja za učenike veoma inspirativna. Svi radovi učenika koji budu pristigli u zadatom roku zajedno sa nagrađenim radovima biće objavljeni u posebnom zborniku dečjih radova „Vidovdanska priča“, čime će naša vidovdanska priča biti zaokružena“.

Pravo učešća na konkursu koji je otvoren do 18. juna ove godine, imaju svi učenici od prvog do osmog razreda koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ciljevi konkursa su:

– Stvaralačka primena stečenih znanja o Kosovskom boju

– Podsticanje dečje kreativnosti

– Ostvarivanje saradnje među učenicima i nastavnicima iz različitih zemalja u kojima se izvodi dopunska nastava na srpskom jeziku

 Tema konkursa

– Ilustracija epskog lika ili istorijske ličnosti na temu Kosovskog boja

– Ilustracija kosovskog/kosovskih božura

Likovna tehnika po slobodnom izboru       

Uslovi  konkursa

– Pravo učešća na konkursu imaju svi učenici od prvog do osmog razreda, koji u organizaciji

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu.

– Svi radovi koji budu pristigli na konkurs biće podeljeni u četiri kategorije, i to:

• Radovi učenika 1. i 2. razreda

• Radovi učenika 3. i 4. razreda

• Radovi učenika 5. i 6. razreda

• Radovi učenika 7. i 8. razreda

– Fotografisane ili skenirane radove nastavnik dostavlja pod šifrom, koja se sastoji od jedne reči i dvocifrenog broja.

– Šifru i podatke o učeniku nastavnik dostavlja nakon završetka ocenjivanja dečjih radova, o čemu će organizatori konkursa blagovremeno obavestiti koordinatore zemalja čiji đaci učestvuju na konkursu.

– Radove učenika je potrebno dostaviti najkasnije do petka, 18. juna 2021. godine, na sledeće imejl adrese:

– jovanaknezevic207@gmail.com (za radove učenika 1. i 2. razreda)

– skolastutgart@gmail.com (za radove učenika 3. i 4. razreda)

– natasa.uciteljica.ajslingen@gmail.com (za radove učenika 5. i 6. razreda)

– andelkovic.biljana3@gmail.com (za radove učenika 7. i 8. razreda)

Sve radove prispele do zadatog roka ocenjuje žiri sastavljen od nastavnika dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg, koji će nakon ocenjivanja, proglasiti po tri najbolja rada za svaku kategoriju.

Svi radovi učenika koji budu pristigli u zadatom roku će zajedno sa nagrađenim radovima biti objavljeni u posebnom zborniku dečjih radova „Vidovdanska priča.“

Završni susret

Nakon završetka konkursa, učenici koji su učestvovali na konkursu dočaraće vidovdansku priču pesmama i stihovima. Virtuelni susret održaće se uoči Vidovdana, 27. juna 2021. godine, u 17 časova. O detaljima susreta svi nastavnici čiji učenici učestvuju u virtuelnom događaju biće blagovremeno obavešteni od strane svojih koordinatora.