Početna Događanja Pomoć za Glinu i Majske Poljane

Pomoć za Glinu i Majske Poljane

Crkvena opština Minhen je uz pomoć svojih vernika prikupila značajnu humanitarnu pomoć, koja je minulog vikend dopremljena porodicama, koje su pogođene katastrofalnim zemljotresom u Glini i Majskim Poljanama na Baniji u Hrvatskoj.

„Jezivi su prizori koje čovek doživi kada dođe i kada uđe u dvorišta kuća koje su sada samo jedna gomila cigli, crepa i drvenih greda bez ikakvog traga života. A život je tu nekada bio pun radosti, dečice koja su se igrala, petlova koji su po ceo dan pevali po dvorištima. Danas je sablazno. Poneki starac i baka koji se obaziru niz put i očekuju hoće li neko naići“ napisali su sveštenici hrama Sv. Jovana Vladimira u Minhenu, čiji izveštaj dalje prenosimo.

Crkva u Majskim Poljanama je potpuno porušena. Ispod gomile drvenih greda i šindre, (bila je to crkva brvnara) još stoji časni presto sa crvenim pokrivačem. Taj presto ostao je netaknut. Malo dalje je ikona potpuno neoštećena. Ona je stajala na ikonostasu u hramu. Drvena kupola pokrivena limom kao da je bačena sa zvonika nekoliko metara pored crkve. Sve to govori koliko je bio silovit zemljotres.

Kada posle ko zna koliko ruševina naiđosmo na rasčišćeno dvorište na kojem je postavljen metalni kontejner, naiđosmo na ljude koji su veseli i zahvalni Bogu što su ostali živi.

Domaćin Mile Bajrović nas je dočekao sav sretan. Pred njegovom porušenom kućom je mnogo ljudi. On je veseo. Taj dan izlivaju se temelji njegove nove kuće. Svi su došli da pomognu, jedni mešaju beton, drugi voze kolica, domaćice spremaju ručak…

Lično ga je nedavno posetio Njegova svetost Patrijarh Porfirije i obećao da će mu Crkva izgraditi novu kuću. Upravo taj dan otpočeli su radovi.

Neopisiv je osećaj kada vidite na licima suze ali i zahvalnost ljudi kojima ste nešto darovali. Nepokretnoj starici Nadi Lazić kojoj smo dovezli hidraulični bolnički krevet to će veoma mnogo značiti.

U Majskim Poljanama živote je izgubilo 6 ljudi. Porodica Radmile Tomić je izgubila sve; muža i sina i kuću. Njoj smo uručili donaciju od 500,00 € koju su prikupili vernici iz Crkvene opštine Regensburg“.

Nesebičnu zahvalnost sveštenstvo hrama Sv. Jovana Vladimira u Minhenu uputili su svim vernicima koji su se odazvali na apele i svojim prilozima; u hrani, higijeni i ostalom, pomogavši koliko-toliko napaćenom narodu.

Svi zainteresovani mogu da se priključe humanitarnoj akciji organizovanoj od strane Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve radi prikupljanja finansijske pomoći radi obnove sakralnih objekata oštećenih zemljotresom na pomenutim teritorijama.