Početna Događanja Otvaranje izložbe Milana Marinkovića Cileta u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Otvaranje izložbe Milana Marinkovića Cileta u Kulturnom centru Srbije u Parizu

U Kulturnom centru u Parizu otovorena izložba Milana Marinkovića Cileta Prolaznici – na slici Cile Milenković
Foto: arhiva Ministartsvo kulture i informisanja R. Srbije

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba poznatog srpskog slikara Milana Marinkovića Cileta „Prolaznici“. „Ovom postavkom i nastupajućim programima nastavlja se unapređenje tradicionalno bogate kulturne saradnje Srbije i Francuske“, istaknuto je u Ministarstvu informisanja i kulture. Ministarka Maja Gojković, koja je otvorila izložbu i nalazi se u poseti Parizu istakla je da „tradicionalnu povezanost Srbije i Francuske, Pariza i Beograda, dodatno su ojačali naši umetnici, koji su u ovom gradu sazrevali i dostizali svoj profesionalni vrhunac“. „Prolaznici“ spajaju Beograd i Pariz, prepliću duh oba grada i kako je sam autor primetio: „Često, šetajući nekim zalutalim ulicama Pariza, iznenada otkrivam Beograd. Na umetničkoj sceni Pariza, srpsko slikarstvo ostavilo je dubok trag, svojim šarmom i duhom „osvajao“ je naše velikane, a oni su mu uzvratili istom merom, stvarajući dela za sva vremena, istakla je Gojković.

Ona je imala niz susreta i razgovora sa čelnim ljudima francuske kulture  Parizu. Tokom posete Muzeju Orsej, razgovorala je sa budućom direktorkom Luvra Lorens de Kars. Gojković je uputila čestitku Lorens de Kars povodom imenovanja za direktorku Luvra, na čije čelo će stupiti 1. septembra kao prva žena koja će voditi ovu institucije. Istakla je da je za Srbiju važno uspostavljanje još intenzivnijih bilateralnih odnosa u oblasti kulture sa Francuskom, i posebno značajnim institucijama kulture kao sto su muzeji Orsej i Luvr. Naglasila je da je u tom kontekstu za ustanove kulture u Srbiji značajna saradnja i razmena iskustva u oblasti muzeologije i zaštite kulturnog nasleđa.

Sa otvoranja izložbe Milana Mariknovića Cileta u Parizu u Kulturnom centru
Foto: arhiva Ministartsvo kulture i informisanja R. Srbije

Maja Gojković održala je sastanak sa ministarkom kulture Republike Francuske Rozelin Bašlo Narkan u Parizu, na kom je istaknuto da kulturna saradnja predstavlja jedan od značajnih segmenata ukupnih odnosa Srbije i Francuske. Dogovorile su intenziviranje saradnje u oblasti filma i srpsko – francuske kinematografije, kao i na polju strip umetnosti i cirkuske umetnosti,  i u oblasti muzeologije. Projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. godine, pruža dodatne prilike za saradnju.

Gojković i Rozelin Bašlo razgovarale su o mogućnostima realizacije projekta Dvorci Srbije, kao i da se uz podršku francuskih eksperata utvrdi najbolji način da ovaj istorijski, kulturni i turistički potencijal Srbije zaživi.

Ministarka kulture Republike Srbije održala je i sastanak i sa direktorkom Nacionalnog centra umetnosti i kulture „Žorž Pompidu“ Žili Narbej. Gojković i Narbej razgovarale su o unapređenju saradnje ovog Centra sa ustanovama kulture u Srbiji, posebno Muzejom savremene umetnosti i Narodnim muzejom, kao i u okviru održavanja projekta Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2022. godine.

Maja Gojković sastala se i sa narodnom poslanicom u Nacionalnoj Skupštini Francuske i predsednicom parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva Živkom Pak.

Maja Gojković i Živka Pak
Foto: arhiva Ministartsvo kulture i informisanja R. Srbije