Početna Događanja Održana 11. Konferencija srpske medicinske dijaspore

Održana 11. Konferencija srpske medicinske dijaspore

Foto: arhiva royalfamily.org

U Beogradu u Belom dvoru održana je 11. Konferencija srpske medicinske dijaspore. Tradicionlano ovu manifestaciju su zvanično otvorili prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina. Ovogodišnju Konferenciju pratilo je, preko interneta, više od 1.000 lekara, uz učešće eminentnih predavača iz inostranstva i regiona.

Dvodnevna konferencija se održala pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine, u organizaciji Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine, uz podršku Ministarstva zdravlja, Lekarske komore Srbije, Svetske zdravstvene organizacije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministarstva spoljnih poslova i Kraljevskog medicinskog odbora.

Konferencija je svečano otvorena obraćanjima Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, koji su pozdravili učesnike, kao i sve prisutne na ceremoniji otvaranja, i zahvalili im na velikoj pomoći i podršci ovoj tradicionalnoj Konferenciji. Na svečanom otvaranju obratili su se i dr Mirsad Đerlek, državni skeretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu, dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, prof. dr Ida Jovanović, članica Kraljevskog lekarskog odbora, kao i lekari sa klinike Mejo, prof. dr Dušica Babović – Vuksanović i prof. dr Vesna Garović.

„Ova jedanaesta Konferencija je od velike važnosti. Uspeli smo da je organizujemo putem interneta, uprkos teškim uslovima zbog pandemije COVID-19. Iako putem interneta, okupili smo eminentne lekare iz inostranstva i regiona. Koristim priliku da se zahvalim svim lekarima iz naše zemlje i sveta, kao i svim medicinskim radnicima, na nesebičnoj borbi i velikoj hrabrosti. Ova Konferencija je jedan vid zahvalnosti, takođe. I dalje smo uporni u stvaranju uslova u kojima dijaspora i Srbija razmenjuju dragocena znanja i iskustva“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina u svom pozdravnom obraćanju.

Jedanaesta Konferencija srpske medicinske dijaspore pokriva širok spektar područja koja utiču na zdravstvenu i socijalnu zaštitu sa posebnim osvrtom na pandemiju COVID-19, kao i na iskustvo i znanje stečeno u borbi protiv ovog virusa, objavila je medijska služba kraljveske porodice.