Početna Događanja Srpski centar iz Beča pomaže porodice Filimonović i Miljković na Kosovu

Srpski centar iz Beča pomaže porodice Filimonović i Miljković na Kosovu

Baka Milica Filimonović sa unucima
Foto: Srpski centar Beč

Srpski centar iz Beča pokrenuo je novu humanitarnu akciju. Ovoga puta je pomoć za porodice Miljković i Filimonović u okolini Novog Brda na Kosovu i Metohiji. Obe porodice žive u veoma teškim uslovima u svakodnevnoj borbi za golu egzistenciju. Cilj je da se prikupi po 1.500 evra, kako bi se rešili neki od njihovih najosnovnijih problema, obezbedio život dostojan čoveka, i pre svega deci u porodicama Miljković i Filimonović osigurala bolja budućnost.

Milica Filimonović, starija baka, živi sa snahom i tri unuka u selu Gornja Čuka. Prerano je baka Milica izgubila sina, a njeni unuci ostali bez oca. Najstariji Nemanja, preuzeo je najteže poslove u svom domaćinstvu. Braća mu pomažu. Svi idu u srednju školu, niko nema stipendiju niti bilo koju drugu vrstu pomoći za školovanje. Školuju se i žive od skromne bakine penzije i poljoprivrede. Sa ponosom su pokazali svoj stari traktor. Prošireni deo kuće je bez nameštaja. Dok mi je baka Milica pokazivala prostoriju u kojoj spavaju snaha i ona, kaže mi : isplačemo se ponekad nas dve zajedno, evo vidiš da nosim staru suknju i džemper. Sve fali. Duša me zabolela. Dostojanstveno nose svoju muku, beda i težak život nije umanjila njihovu radost, koja se tako jasno vidi na licima unuka bake Milice. Prisutna je i stidljivost dok su govorili šta im treba i koji vid pomoći bi im značio. ​​​​​​​Predlažem da se porodici Filimonović obezbedi pomoć za nameštaj u proširenom delu kuće koji je potpuno prazan, neopremljen i neuslovan za život. I ukoliko bi se javio neki plemenit čovek da makar jedan unuk bake Filimonović, dobije stipendiju za školovanje. Jer tako vredne, skromne i požrtvovane dečake odavno nisam videla. Oni rade najteže poslove, brinu o svojoj porodici, za njih ne postoji zabava, razonoda, odlazak u kafić, slobodno vreme za druženje sa vršnjacima. Oni su svoje detinjstvo i mladost usmerili na opstanak za golu egzistenciju.​​​​

Porodica Miljaković živi u veoma teškim uslovima
Foto: Srpski centar Beč

Ivan Miljković, sa suprugom, četvorogodišnjim sinom Srećkom i majkom, živi u veoma teškim uslovima. U toj porodici čestitih i skromnih ljudi niko nije zaposlen, pa žive od skromne penzije Ivanove majke i socijalne pomoći, koju prima tek odnedavno. Porodicu Miljković zadesila je velika nesreća kada je Ivanov otac, rudar, poginuo prilikom prevrtanja traktora. Sa njim je tada bio i Ivan, koji od tada ima ugrađenu šipku u nozi, zbog čega je nemoguće da se bavi nekim težim fizičkim poslom. Temelje porodične kuće, izgrađene pre nekoliko decenija, nagriza je vlaga, malter otpada, nema oluka, kao ni trotoara oko kuće, a plastenik koji je Ivan sam napravio od drveta, više ne postoji. Radost u sumornu svakodnevicu Miljkovića, koji oskudevaju u gotovo svemu, donosi njihov mališan Srećko, kojeg su dobili posle četiri godine braka, posle molitve čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice u Pećkoj patrijaršiji.

„Želimo da za porodicu Miljković skupimo sredstva kojim bi se pomoglo da se izgrade oluci i trotoar oko kuće, čime bi se sprečili dalje propadanje njihovog doma. Ukoliko sredstva dozvole obezbedili bi i plastenik koji bi im omogućio lakše snabdevanje hranom. Cilj je da porodici Filimonović obezbedimo osnovne kućne aparate i nameštaj kako bi baka i unuci imale iole lakše uslove za život. Ukoliko neko od vas želi i može da preuzme da stipendira Nemanju ili nekog od njegove braće molimo da nam se javi“, istakli su u Srpskom centru.

Sredstva se mogu uplatiti na humanitarni račun:

AT06 1400 0100 1020 5862

Akcija ,,Za dečiju radost”

Serbisches Zentrum