Početna Događanja Mali basnopisci Sava onlajn škole i prve osvojene nagrade

Mali basnopisci Sava onlajn škole i prve osvojene nagrade

Maša Ćirović iz Kanade
Foto: arhiva onlajn škola Sava

Na konkursu Zadužbine Dositej Obradović pod nazivom „Radionica basnopisaca“ po prvi put su učestvovali i učenici SAVA onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije sa svojim đacima iz srpskog rasejanja.

„Ovo je trinaesta godina po redu kako se održava ovaj konkurs i mi smo zahvalni Zadužbini koja nam je dozvolila da učestvujemo, s obzirom  na to da su do sada učestvovale samo škole iz Srbije, u kojima je srpski jezik taj na kojem se odvija celokupna nastava. Time je naša radost još veća, jer smo u konkurenciji od šeststo  radova koji su pristigli iz škola širom Srbije, osvojili dve nagrade“, istakli su iz privatne onlajn škole Sava.

Treću nagradu za novu literarnu formu basni osvojila je Maša Ćirović iz Kanade za basnu „Los i pas“; specijalnu nagradu za likovni izraz je dobila, kao posebno priznanje, SAVA onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti, Slađana Lukić Bundalo, koja stoji iza ovog uspeha je izjavila: „Izuzetno sam ponosna na sve naše učenike koji su učestvovali u ovom konkursu. Uživali smo čitajući i slušajući basne, a potom smo kročili na Dositejev put i pokušali da osmislimo svoje sopstvene. Smatram da je takav kreativan pristup, koji omogućava učenicima da budu stvaraoci svoje priče, a ne samo pasivni slušaoci, pravi način da se probude i razviju jezičke veštine kod naših učenika, ali i usvoji kultura i tradicija koja je mudrost basne iznedrila. Čak i učenici koji ne vladaju u dovoljnoj meri srpskim jezikom se mogu stvaralački izraziti kroz ilustraciju ili strip“.

Iz onlajn škole Save sa velikim poštovanjem pohvaljuju i ostale učenike koje su učestvovali sa sledećim radovima:

1. Ilustracija basne „Lav i bik“, Kozma Vladislavljev, 9 godina, SAD, nastavnik Slađana Lukić Bundalo;

2. originalna basna u formi stripa „Guska i sova“, Lea Hofman, 8,5 godina, Nemačka, nastavnik Tanja Ćulafić i strip crtan rukom „Lisica i roda“;

3. originalna basna u formi stripa „Medved i veverica“, Jakov Pejić, Australija (Tasmanija), nastavnik Marija Milojević;

4. originalna basna u formi stripa „Izgubljena žirafa“, Nikola Tomić, 8,5, SAD, nastavnik Slađana Lukić Bundalo;

5. originalna basna „Los i pas“, Maša Ćirović, 9 godina, Kanada, nastavnik Slađana Lukić Bundalo;

6. originalna basna „Žirafa i lisica“, Stefan Kovač, Danska, nastavnik Slađana Lukić Bundalo.

Nastavnica Slađana je dodala da je naročito ponosna na uspeh svoje učenice Maše, koja je u konkurenciji 600 učenika iz Srbije i Crne Gore uspela da osvoji treću nagradu u kategoriji Nova literarna forma basne. „Ona je već došla u našu školu sa dobrim znanjem srpskog, a na našim časovima je njena kreativnost procvetala: proširila je fond reči, upoznala se sa biserima srpske književnosti za decu, zavolela čitanje na srpskom jeziku i počela da samostalno piše odlične sastave i priče. Maša i njena porodica su pravi primer kako se saradnjom porodice i naše škole može postići puna dvojezičnost i negovati srpski jezik i kultura i daleko od matice“.

„Puni poleta, ohrabreni ovim priznanjem, nastavljamo dalje svoju misiju, a to je da svako dete u dijaspori nauči srpski jezik i obogati svoju kulturu“, poručili su iz on Sava onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije.