Početna Kultura Virtuelna izložba „Bali – ostrvo bogova“ umetničkog fotografa Darka Srećkovića

Virtuelna izložba „Bali – ostrvo bogova“ umetničkog fotografa Darka Srećkovića

Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA, povodom 18 godina od osnivanja, organizuje autorsku, virtuelnu izložbu fotografija „Bali – ostrvo bogova“, umetničkog fotografa Darka Srećkovića, na veb sajtu Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA www.nusantara.rs.

Ova izložba se organizuje sa ciljem da građanima i Srbije otkrije mnogobrojne lepote jedne od najznačajnijih turističkih destinacija Indonezije, koja je i najposećenija turistička destinacija na kojoj Srbi provode svoje odmore.

Na virtuelnoj izložbi su prikazane 52 fotografije na kojima je zabeležena koloritna priroda i život običnog čoveka u tropskoj i živopisnoj Indoneziji. Srećković je u svojoj organizaciji posetio Bali u maju 2018. godine, kao pravi globtroter. Prvi deo odmora je proveo u Ubudu, u kontinentalnom delu ostrva, vrlo zanimljivom i živahnom gradu umetnika i zanatlija, opuštajuće atmosfere, nasmejanih i ljubaznih ljudi. Drugi deo odmora proveo je na jugu ostrva, u Nusa Dua regiji, uz obilazak južnog dela Balija, prelepih plaža i čuvenog Uluvatu hrama. Sve vreme je fotografisao i trudio se da što bolje dočara prirodne lepote, arhitekturu, kulturu, raznovrsnu gastronomiju. Potpuno je oduševljen svime što je doživeo na Baliju, a najsnažniji utisak su na njega ostavili ljudi i njihova pozitivna energija. Za Bali, koji je u vrtu velikog broja budističkih i hiduističkih hramova, ne kažu slučajno da je ostrovo bogova. Balinežani, koji su uvek nasmejani i prijatni, žive skromni, srećan život, u senci vulkana, pun izazova. To njihovo zadovoljstvo i pozitivan pogled na sve doprineli su da se turisti osećaju posebno.

Darko Srećković je rođen 1972. godine u Ofenbahu, u Nemačkoj. Fotografijom se bavi od 2004. godine, i to uličnom, putopisnom i portretnom fotografijom, i učestvovao je na više grupnih izložbi. Od 2011. sve više se bavi komercijalnom fotografijom. Živi i stvara u Beogradu.

Indonezija je najveća je ostrvska zemlja i treća demokratija na svetu. Sa više od 17.500 ostrva, hridi i stena, više od 300 naroda, zemlja je koju seku tri časovne zone, sa velikim brojem aktivnih vulkana i bujnom vegetacijom, velika je inspiracija umetničkim fotografima. Ovu  prijateljsku zemlju, od osnivanja 2003. godine, već 18 godina uspešno promoviše Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA, koje za cilj ima da postane jezgro nevladinog sektora u smislu jačanja odnosa između naše dve geografski udaljene, ali bliske zemlje. Društvo svojim aktivnostima pomaže uspostavljanju saradnje, ali i doprinosi jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Indonezije, i predstavlja svojevrsni „most“ za razvoj bilateralnih veza dveju tradicionalno prijateljskih država.

Za portal Rasejanje.info tekst napisao Predrag Karasović