Početna Događanja Srbi u Sloveniji obeležili Vidovdan

Srbi u Sloveniji obeležili Vidovdan

prof. dr Duško Pevulja, sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci je govorio o značaju Vidovdana
Foto: D.Ilić /arhiva SS Slovenije

Savez srpskih društava Slovenije i Savez Srba Slovenije održali su danas akademiju posvećenu Vidovdanu, u parohijskom domu u Ljubljani. Ovoj svečanoj manifestaciji prisustvovali su, pored velikog broja posetilaca i predstavnici Ambasade Srbije u Sloveniji, nastavnici srpske dopunske škole u Sloveniji i predstavnici srpskih društava iz Slovenije.

U ime organizatora prisutnima su se obratili predsednici dva Saveza, Zlatomir Bodiroža i Vladimir Kokanović.

Zlatomir Bodiroža pozdravio je prisutne i ukazao na važnost jedinstvenog nastupa Srba u Sloveniji. Bodiroža je posebno naglasio da ga raduje što su društva jedinstveno nastupila na ovaj veoma bitan dan.  On je dodao da očekuje da ova akademija bude samo prva manifestacija koju su zajedničkim snagama, jedinstveno organizovala skoro sva srpska društva u Sloveniji.

Vladimir Kokanović zahvalio se predsedniku Bodiroži na inicijativi i kao i svima na dolasku.  Predsednik Saveza Srba u Sloveniji je posebno istakao da „danas Srbi u Sloveniji ukazuju na diskurs, vrlo svesno nametnut da su Srbi duboko podeljen narod. Ovom akademijom dokazujemo da su Srbi jedinstveni oko najvažnijih nacionalnih pitanja“. Kokanović je dodao da će Srbi zajedno raditi na očuvanju srpske tradicije i kulture kao i da će se zajedno, rame uz rame boriti da Srbi u Sloveniji postanu, umesto narod po sebi- narod za sebe!

Prisutnima se na akademiji obratio prof. dr Duško Pevulja, sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koji je govorio o značaju Vidovdana za srpski narod ali i o odnosu srpskog naroda prema Vidovdanskom zavetu danas. Profesor Pevulja posebno je ukazao na važnost jedinstva srpskog naroda.

Prisutni na obeležavanju Vidovdana
Foto: D.Ilić /arhiva SS Slovenije