Početna Događanja Proslavljena hramovna slava u Fridrihshafenu

Proslavljena hramovna slava u Fridrihshafenu

U Fridrihshafenu obeležena parohijska slava
Foto: arhiva eparhijski sajt

Parohijani bodenskog kraja proslavili su svoju hramovnu slavu Svete srpske Novomučenike. Svetu liturgiju predvodio je protojerej-stavrofor Milorad Jovanović uz sasluženje protojereja Ilije Romića i nadležnog sveštenika protonamesnika Milorada Marijanovića. Nakon liturgije, otac Milorad je sa kumovima slave i članovima crkvenog odbora prelomio slavski kolač.

On se dirljivom besedom obratio prisutnima, sećajući se svojih početaka svešteničke službe u ovoj parohiji. Parohija Fridrihshafen je osnovana sada 1993. godine kao zasebna Crkvena opština. Tada je otac Milorad Jovanović bio prvi sveštenik ove parohije. Tu je proveo dvanaest godina obnavljajući stari oronuli evangelički hram koji su kupili, privodeći narod veri i propovijedajući.

„Prve godine službe donele su mnogo iskušenja, ali i plodonosnog rada“, prisetio je prota Milorad a prenela eparhija nemačka. „Rat je besneo u otadžbini a narod se polako počeo vraćati svojoj majci crkvi. Kako je vreme odmicalo hram se obnavljao a obnavljala se i živa crkva“. Otac Milorad je podsetio sve prisutne u hramu da su upravo današnji kumovi, odbornici na čelu sa predsednikom Dušanom Čolićem još u vreme njegovog službovanja bili u odboru služeći svojoj crkvi sada već skoro tri decenije. Na kraju je prota Milorad napomenuo da bez Crkve nema spasenja i da samo u Crkvi i kroz Crkvu ulazimo u večnost Gospodnju.

Nadležni paroh otac Milorad  Marijanović se zahvalio svojim gostima ocu Iliji i svom imenjaku ocu Miloradu na poseti i molitvenoj radosti ali i na dirljivoj besedi o počecima života ove parohije.