Početna Zanimljivosti Sećanje na Donku Špiček

Sećanje na Donku Špiček

Donka Špiček
Foto: Dečji kulturni centar Beograd

Na današnji dan, pre pet godina, iznenada nas je napustila Donka Špiček, predsednica Upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra Beograd i jedan od osnivača čuvene manifestacije „Radost Evrope”, ustanovljene pre pola veka kada se Dečji kulturni centar Beograd zvao Dom pionira.

Ceo svoj životni i radni vek Donka je posvetila deci, organizujući mnogobrojne kulturno-obrazovne programe za decu, pružajući im na taj način lepše i kvalitetnije odrastanje. Starije generacije se sećaju i niz sjajnih programa Doma pionira koji su se održavali u okviru „Susreta četvrtkom”, kada je Donka okupljala decu školskog uzrasta i predstavljala im na zanimljiv način različite profesije – od odžačara, umetnika, naučnika sve do astronauta. Tako se desilo da su naši mladi Beograđani upoznali legendarne astronaute Nila Armstronga, Edvina Oldrina i Majkla Kolinsa. Pamtićemo je i po čuvenim televizijskim serijama za decu i mlade, po radu u dečjem pozorištu, po organizaciji kultnih koncerata, priredbama, manifestacijama i tribinama,  ali najviše po dobroti i ljubavi koje je pružala deci, mladima i svima nama koji smo radili sa njom.

Izuzetno nam je drago što smo saznali, baš na današnji dan, da će biti ustanovljena i nagrada „Donka Špiček” (Assitej Srbija), koja će se bijenalno uručivati pojedincima ili institucijama koje doprinose ostvarivanju prava deteta na obrazovanje, umetnost i kulturu, poštujući Član 31 Konvencije o pravima deteta. U njenu slavu Velika scena Dečjeg kulturnog centra Beograd nosi ime „Donka Špiček”. Sadašnje i buduće generacije upravo na toj sceni imaće priliku da razvijaju svoje potencijale i da kroz kulturno-obrazovne i umetničke programe nauče da neguju prave vrednosti i stasaju u dobre ljude, piše na sajtu Dečjeg kulturnog centra Beograd, od koga smo i preuzeli ovaj tekst.

Uvek u društvu dece – Donka Špiček
Foto: Dečji kulturni centar Beorad