Početna Kultura Radionice za decu, bake i unuke petkom u Muzeju Vuka i Dositeja

Radionice za decu, bake i unuke petkom u Muzeju Vuka i Dositeja

Muzej za bake, dece i unuke
Foto: arhiva Muzeja ViD

Svakog petka u julu mesecu u 11 časova u senovitoj bašti i klimatizovanom izložbenom prostoru Muzeja Vuk i Dositej ponuđen je i ove godine tradicionalni letnji program Muzej za bake, dece i unuke. „Namera nam je da tokom školskog raspusta posetioci različitih generacija otkriju višestruke mogućnosti učestvovanja, zabavljanja, učenja i druženja dok borave u prijatnom okruženju Muzeja Vuka i Dositeja. Mališane očekuju raznovrsne radionice, dok će njihovi pratioci moći da uživaju u posebno priređenim tematskim vođenjima kroz burnu kulturnu istoriju Srbije XVIII i XIX veka“, poručili su iz Muzeja Vuk i Dositej.

Reč je o dva različita ugođaja koji se paralelno odvijaju u toku muzejske posete različitih generacija. Za odrasle posetioce pripremljeno je predstavljanje u okviru stručnog vođenja i razgovora kroz postavku muzeja, posvećenu Vuku Karadžiću i Dositeju Obradoviću, a za decu smo sledeće radionice:

16. jula u 11 časova

„Potraga za zagonetnim predmetom“

U dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja će biti sakrivene slike zagonetnih predmeta. Kada ih pronađemo, zajedno ćemo te predmete potražiti u muzejskoj postavci, kako bismo ih videli i saznali nešto više o njima, o Vuku, Dositeju i azbuci. Potom ćemo od plastelina praviti slova koja mogu da se ponesu kući za uspomenu na muzejsku posetu.

23. jula u 11 časova

„Pepeljuga i Vuk“

Čitaćemo odlomke i razgovarati o srpskim narodnim bajkama koje je Vuk Karadžić prikupljao, kakva je njihova veza sa poznatim bajkama braće Grim i Diznijevim crtaćima. Pokušaćemo da izmislimo, pišemo i crtamo svoju bajku.

30. jula u 11 časova

„Strip o Vuku i Dositeju“

Obilazeći Muzej Vuka i Dositeja pričaćemo o životu i radu dvojice velikana, a zatim uz osnovna uputstva o načinu izrade, ono što smo saznali pretvaramo u strip o Vuku i Dositeju.

Cena ulaznice za decu je 300 dinara, za bake i deke 150. Izložbeni prostor je klimatizovan. Ovo je divna prilika da i deca iz rasejanja učestvuju.  

Sa prethodnih radionica
Foto: arhiva Muzej ViD