Početna Događanja Druženje članova SKUD Nikola Tesla iz Frajburga nakon godinu i po dana

Druženje članova SKUD Nikola Tesla iz Frajburga nakon godinu i po dana

Druženje u prirodi članovi SKUD Nikola Tesla iz Frajburga
Foto: Rasejanje.info

Članovi Srpskog kulturnog društva Nikola Tesla iz Frajburga dobili su jesenas novu upravu ali vanredne okolnosti nastale usled pandemije izazvane koronavirusom i potpuno zaključavanje Nemačke nisu dale mogućnost ženskoj upravi da dođu do izražaja. Ipak postepeno otključavanje ovoga meseca pružilo je mogućnost prvog okupljanja. Na divnom vidikovcu nedaleko od Frajburga iznad mesta Becingen, gde puca pogled na južni Švarcvald, Alpe u Švajcarskoj i planinski masiv Vožd u Francuskoj (uz fantastičan pogled na čarobnu Rajnsku dolinu) veliki broj članova ovoga društva se okupio na jednodnevnom izletu. Vreme je manje više poslužio, nije moglo da se ostane do kasnih večernjih sati usled kiše, ali par sati je bilo sjajno druženje, roštiljanje, igranje kola, fudbala… a pevalo se i plesalo….

Svi su uživali ali se primetilo da su se članovi dečijeg i srednjeg ansambla ponajviše obradovali ovom susretu,  posebno što su konačno okolnosti dozvolile da se mnogi vide posle godinu i po dana. Sreći što su zajedno nije bilo kraja… Teme za razgovor nisu nedostajale, svi imali toliko toga da kažu. Ipak razgovori na samom početku su bili koliko su se igrači promenili. Deca i omladinci su bili iznenađeni koliko su za ovih godinu i po dana porasli… Primetilo se da duga pauza nije uticala na stav o folkloru. I dalje je veoma prisutna ljubav prema folkloru, narodnim običajima, negovanju tradicije i dalje se jedva čeka kada će ponovo moći da se počne sa probama.
Kako SKUD Nikola Tesla nema svoje prostorije već ih iznajmljuje, za sada se očekuje da će se zeleno svetlo za korišćenje prostorija dobiti za septembar.

U toku dana, mladi folkloraši su rado prepričali događaje sa raznih nastupa i istakli su, u više navrata, da jedva čekaju da krenu da uče nove koreografije i da putuju na nove nastupe. Za sada su skoro svi na okupu i uprava se nada da će im se pridružiti i desetak dece koja su počela krajem februara prošle godine, kada je pandemija sve zaustavila. Uprava na čelu sa Jerkom Panić se nada da će se i ostali upisati i postati deo SKUD Nikola Tesla. Poslednje dve godine u Frajburgu je pristigao veliki broj ljudi iz Srbije i Republike Srpske pa mogućnost dobijanja novih članova postoji.

Takođe i roditelji mladih folkloraša sa bakama je uživao u druženju. Mame i bake su spremile pregršt kolača i raznih poslastica, koji su prijali u divnom ambijentu sa divnim ljudima. Sve pohvale otišle su na račun novog ženskog rukovodstva Jerke Panić, predsednice, Sanje Bolić potpredsednice, Jelene Petrović sekretarice i Milene Daković blagajnice.  Ovakvo druženje u prirodi bi uprava želela da ponovi najmanje još jednom u ovoj godini, ako vremenski uslovi dozvole od polovine septembra, kada ponovo počne školska godina u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Do tada svima želi lep i prijatan školski raspust i odmor , srećan put onima koji putuju i dobro zdravlje svima pa da se od jeseni redovno svi viđaju i druže.

Video: Sanja Bolić
Puno dobre priče i smeha bilo je i uz roštilj
Foto: S. Bolić