Bečki muzej traži čitače razglednica


Razglednice u Bečkom muzeju
Foto: arhiva Bečki muzej

U Bečkom muzeju se nalazi oko 2.000 topografskih razglednica sa ličnim porukama. Od toga, njih 250 nisu na nemačkom već na češkom, engleskom, francuskom, mađarskom, slovačkom, hrvatskom, slovenačkom i holandskom jeziku. Zbirka obuhvata period od oko1885. godine do nedavne prošlosti. Dugo se, kako se navodi u saopštenju za medije, u procesu istraživanja nije obraćala pažnja na pošiljaoce, osim ako su bile u pitanju poznate ličnosti. „Sada je cilj razglednice posmatrati kao predmete u celini a ne samo kao oslikan motiv“, navodi se u saopštenju.

Stoga uz pomoć Crowdsourcing-projekta Bečki muzej želi da svoju zbirku razglednica učini dostupnom za javnost. Zato se traže dobrovoljci koji će istorijske tekstove sa razglednica transkribovati i delom prevoditi..

U okviru projekta posebno će se obratiti pažnja na adrese, sadržaj teksta kao i način slanja, na istorijski važne informacije. „Poruke se često sastoje samo od formalnih pozdrava iz nekog mesta, ali često sadrže i istorijski vredne informacije o tome zbog čega neko šalje razglednicu, koji pogledi na grad i mesta su bili atraktivni ili jednostavno kako se komuniciralo“, istaknuto je u saopštenju za medije.

U planu je da se ovaj deo projekta radi godinu dana, dok će tekstovi unošenjem u muzejsku datoteku biti sačuvani i kasnije formiranjem onlajn izdanja biti dostupni široj javnosti. Izložba o rezultatima dešifrovanja tekstova planirana je za 2023. godinu.

Zanteresovani se mogu prijaviti na stranici Crowdsourcing Wien Museum. Postavljene su sve razglednice koje treba transkribovati. One mogu da se sortiraju prema vremenskom periodu, jeziku i statusu (neobrađene, obrađene). Nakon registracije mejl adresom  svako može da pristupi projektu, da dešifruje tekstove ili delove teksta na razglednici, otkuca ih i eventualno prevede. Započete razglednice kasnije mogu od strane drugih saradnika da budu dovršene ili korigovane.