Početna Kultura Sećanje na Predraga Ejdusa

Sećanje na Predraga Ejdusa

Foto: Gromade filmske

Predrag Ejdus, veliki srpski glumac i profesor glume rođen je na današnji dan 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, u klasi profesora Milenka Maričića. Bio član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972, i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom – Mikijem Manojlovićem otišao iz Narodnog pozorišta, u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mesto upravnika pozorišta. Pre toga bio je v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta. U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao 1993, a od 2001. je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti Braća Karić. Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma.

Bio je i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989. U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije — u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj — odigrao je 150 dramskih uloga. Snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog… Igra u predstavama Faust 1 i 2, Kir Janji, Glembajevima, Mletačkom trgovcu, Supermarketu, Skupu. Predstava Kir Janja, u kojoj glumi naslovnu ulogu, proslavila je 2017. godine 25 godina izvođenja. Preminuo je 28. septembra 2018. godine u Beogradu.

„Ne možeš predložiti Predragu Ejdusu nikakvu temu osim visoke diplomatije, uostalom on bi svakako pričao i o novoj seriji Lenorovih omekšivača ili rezultatima odbojkašica kao da su istorijski preznačajne diskusije. Tako je izgledao Ejdusov manir koji ne trpi nebitnost i malo ko mu je bio ravan kad se radi o životu, mudrosti i smrti u besedama, a iako je u pitanju prvenstveno čovek teatra, uspeo je da u skoro pola veka (od 1971. do smrti 2018) namikari preko 40 filmova i gotovo 100 pojavljivanja na malim ekranima, što bi i samo po sebi bilo za poštovanje, kamoli kad se uzme u obzir da mu to nije bilo primarno u životu“, zapisano je o slavnom srpskom glumcu na Fejsbuk stranici Gromade filske.