Početna Kultura Nevenka Nena Dolić Đukić objavila četvrtu zbirku pesama „Čežnja“

Nevenka Nena Dolić Đukić objavila četvrtu zbirku pesama „Čežnja“

Zbirka pesama „Čežnja“ je četvrta po redu medicinske sestre iz Štutgarta Nevenke Nene Dolić Đukić. Objavljena je ovih dana na radost svih ljubitelja Nenine poezije kako u srpskom rasejanju tako i u njenoj Republici Srpskoj i Srbiji. Strasni pisac, poeta i pravi ljubitelj pisane reči, objavila je, pored zbirke pesama i tri romana. Sve zbirke pesama „Vrijeme menja ljude“ „Odsjaj duše“ i „Korak Naprijed“ kao i romani „Zar je ljubav grijeh“ „Jesenji vihor“ „Balkanka“ se mogu naći u knjižarama u Republici Srpskoj. Svi koji je poznaju rado vole da imaju njena dela, ali još više vole da je slušaju uživo kada recituje.

„Retki su ljudi sa toliko pozitivnih osobina. Nevenka, Nena se na svim poljima ostvarila: kao pošten čovek, humanista, odana kćerka, uzorna mati, nežna baka, uspešni pesnik i romansijer. U tuđoj zemlji radi kao medicinska sestra, svoju zemlju u srcu nosi i kroz svoje rodoljubive pesme oslikava“, napisala je u recenziji poslednje zbirke pesama, Milica Jovanović Berlot, profesor književnosti u penziji.

Nevenka Nena piše, dodala je Milica, rodoljubive, ljubavne, porodične, deskriptivne, duboke misaone pesme.

Aktivni je član udruženja Zdravko Đekić iz Štutgartu, u čijem osnivanju je učestvovala. „Po prirodi je osećajna žena velikoga srca i dara za uočavanje životnih vrednosti. Njena slovenska duša se oseća u njenim svim pesmama, naročito porodičnim.

U poslednjoj zbirci pesama „Čežnja“ sve pesme joj obiluju originalnim epitetima i metafora“, dodala je Milica Jovanović Berlot u recenziji.„Njena zbirka „Čežnja“ kao da sabira svo najbolje svojstvo ove razuđene poezije i kao da na izvestan način dopevava, doviče snagom nadvisuje sve ranije objavljene pesme. Moje divljenje Neni velikom čoveku, osećajnog piscu pred kojim je uspešna literarna budućnost“, istakla je Milica.

Kao što smo pisali Nena je pozitivna i nasmejana, sa izraženom jarkom željom da se srpski jezik očuva i više koristi u rasejanju, posebno kod mlađih generacija. I zato sa mladima dosta priča i ohrabruje ih da svoje misli stave na papir – jer ko zna šta kasnije od njih sve može da se stvori. Pozitivnost joj je jača strana. Iako je na poslu kao medicinska sestra suočena sa životnim sudbinama raznih ljudi, svojim pacijentima uvek prilazi ne samo sa osmehom i rečima ohrabrenja već i sa motivacijom da je borba u životu vrlo važna i bitna. Njena poezija je objavljivana u zbornicima mnogih udruženja: Radnik pesnik u tuđini, Literarno udruženje Zdravko Đekić, Srpski pisci iz Švajcarske, Miroslav Mika Antić iz Inđije, Srpska književna država Aleja breza, Alamanah Beograd, Zlatno pero Švajcarske.Više o Nevenki Neni Dolić Đukić možete pročitati ovde.