Početna Događanja Srpskom pesniku Adamu Puslojiću u Bukureštu dodeljena nagrada

Srpskom pesniku Adamu Puslojiću u Bukureštu dodeljena nagrada

Nagrada pesniku Adamu Puslojiću dodeljena u Nacionalnom muzeju rumunske književnosti
Foto: arhiva Ambasada Republike Srbije u Bukureštu

Ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević prisustvovao je svečanosti u Nacionalnom muzeju rumunske književnosti povodom uručenja nagrade „Mihaj Eminesku“ (za poeziju i prevod) koja je za 2020/2021 godinu dodeljena srpskom pesniku i prevodiocu Adamu Puslojiću, piše Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Adam Puslojić počasni je član Rumunske akademije od 1995. godine i već decenijama, svojim brojnim prevodima književnih dela, zaslužan je za približavanje srpske i rumunske kulture.

Ambasador Tomašević je u kraćem govoru istakao da je Adam Puslojić napravio svojevrstan most prijateljstva između srpskog i rumunskog naroda dočaravajući dela Mihaji Emineskua generacijama u Srbiji. Ambasador je naglasio je da su u Srbiji, zahvaljujući njegovom radu, poznati i savremeni rumunski književnici i ukazao da je Adam Puslojić, na taj način dao, izuzetan doprinos razvoju prijateljstva dva naroda. Na kraju je istakao da je Srbija posvećena radu na unapređenju i razvoju odnosa sa Rumunijom u svim oblastima, a posebno u kulturi koja na najbolji načni spaja dve zemlje.

Pesnik i prevodila Adam Puslojić (prvi s leva) u Ambasadi Republike Srbije u Bukureštu
Foto: arhiva Ambasada Republike Srbije u Bukureštu

Svečanosti su prisustvovali i novopostavljeni državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Rumunije Andrei Novak, kao i srpski umetnik Dragoljub Firulović. Neposredno pre svečanosti, u prostorijama Ambasade, ambasador Tomašević sastao se sa srpskim književnicima Adamom  Puslojićem i Dragoljubom Firulovićem, a sastanku je prisustvovao i potpredsednik Saveza književnika Rumunije Razvan Vanku.Sagovornici su razmenili mišljenja o pravcima buduće kulturne saradnje Srbije i Rumunije. Zajednički je konstatovano da je usled pandemije virusa COVID -19 došlo do određenog zastoja u kulturnoj saradnji i da je potrebno intenzivnije raditi na organizaciji književnih večeri, koncerata i izložbi, kako bi se srpska kultura još više približila rumunskoj javnosti.