Početna Događanja Potpisan memorandum o saradnji Saveza Srba Slovenije sa Organizacijom srpskih studenata

Potpisan memorandum o saradnji Saveza Srba Slovenije sa Organizacijom srpskih studenata

Mr Vladimir Kokanović (u sredini) predsednik Srba Slovenije potpisao sa predstavnicima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu memorandum o saradnji
Foto: Saez Srba Slovenije

Predstavnici Saveza Srba Slovenije i Organizacije srpskih studenata u inostranstvu potpisali su juče u Beogradu, memorandum o saradnji, kojim su definisali konkretne oblike zajedničke saradnje i rada u budućnosti.

U Memorandumu se ističe da dve strane dele zajedničke interese i vrednosti u oblasti povezivanja srpske zajednice u Sloveniji, očuvanja srpske tradicije i kulture među mladima i razvoja studentskog života u Sloveniji. Predviđa se organizovanje zajedničkih edukativnih, kulturnih i umetničkih događaja od obostranog interesa, kao i zajednička realizacija projekata od strateške važnosti za srpsku zajednicu u Sloveniji, prvenstveno na polju afirmacije srpskog ćiriličnog pisma, jezika, kulturnog i istorijskog predanja među mladima u Sloveniji.

Kako je tim povodom istakao predsednik Saveza Srba, mr Vladimir Kokanović, cilj zajedničke saradnje obe organizacije je povezivanje srpske omladine u Sloveniji i podsticanje međusobne saradnje između srpskih i slovenačkih studentskih i omladinskih organizacija.

„Naš zadatak je da stvaramo uslove za jedinstvo svih Srba iz Slovenije. Toj plemenitoj nameri služi i Memorandum koji smo danas potpisali sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu. Smatramo da su mladi ljudi, prvenstveno naši studenti, važna spona u produbljivanju veza između srpskog i slovenačkog naroda i zato se radujemo svim zajedničkim aktivnostima koje planiramo u budućnosti.„ naglasio je Kokanović.