Početna Moja Priča Prota Milenko Dragićević iz Velike Hoče odlazi u penziju

Prota Milenko Dragićević iz Velike Hoče odlazi u penziju

Prota Milenko Dragićević nakon 36 godina službovanja u Velikoj Hoči odlazi u penziju
Foto: arhiva HO Svi za Kosmet

Ovim poslednjim danom avgusta, leta Gospodnjeg 2021, svoju svešteničku službu u Velikoj Hoči, dugačku čak 36 godina (i to kakvih – najtežih) završava čuveni i veliki prota Milenko Dragićević, zapisano je na stranici humanitarne organizacije Svi za Kosmet, čiji tekst u celosti prenosimo:

Možemo (a verovatno ni ne možemo) samo da zamislimo šta se sve dešavalo u prethodnih 36 godina, čega je bio svedok i kao sveštenik jedan od glavnih aktera.

A on ni tada, iako je rodom iz lozničkog kraja, nije napustio tamošnji narod i hrabro i mudro je u vremenima velikih sukoba i stradanja vodio i delio muku svog duhovnog stada.

Ne smemo zaboraviti ni njegovu veliku podršku u ovom dugom periodu, popadiju Radu, koja je deleći teret svega što je snašlo Veliku Hoču ali i ceo prizrenski region, hrabro stajala uz protu i vešto nosila na svojim leđima sve teške trenutke.

Foto: arhiva HO Svi za Kosmet

Jedno je sigurno – Velika Hoča, Orahovac, ali i celo Kosovo i Metohija gube jednu veliku ličnost, koja je svojim iskustvima, mudrošću, smirenošću i dugotrpeljivošću dala neizmeran doprinos srpskoj zajednici i njihovim svetinjama.

Svi koji poznaju oca Milenka znaju da se sigurno pobrinuo da iza sebe sve ostavi uredno i u najboljim rukama, kako je on uvek govorio: na nama je da nasleđeno primimo, čuvamo i sačuvano predamo dalje naslednicima.

Naših 15 godina dolazaka na Kosovo i Metohiju je zasigurno umnogome obeležio i dao neizmeran doprinos u razvoju svega dobrog što smo uradili.

Iako nam je svima teško u srcu i duši jer će nam faliti njegove reči na koje smo navikli prilikom svakog dolaska u Veliku Hoču, trebamo svi da izvučemo iz sebe ljubav za bližnjeg i da kažemo sebi da se radujemo bar zasluženom odmoru u penzionerskim danima oca Milenka i popadije Rade, koji se sele u rodni Tršić kod Loznice.

Jedno je sigurno, prota Milenko neće nikada napustiti svoju Veliku Hoču jer mu je pre svega u srcu svaki meštanin bio na zemlji ili pod zemljom, ali i svaki dobronamerni putnik koji je ugošćen kao rod najrođeniji. Povod za ponovne dolaske na Kosmet videće i u svojim potomcima koje ostavlja u našoj južnoj pokrajini, od kojih je još jedan sveštenoslužitelj – otac Nikola koji sa porodicom živi u služi u Kosovu Polju.

Dragi proto Milenko i popadijo Rado, hvala vam puno na svemu i znam da ćemo se još viđati na raspetome Kosovu i Metohiji!, zapisali su članovi humanitarne organizacije Svi za Kosmet!

Uvek spreman da razgovora i da pomogne prota Milenko Dragićević u razgovoru sa predstavnikom HO Svi za Kosmet
Foto: arhiva HO Svi za Kosmet