Početna Događanja Knjiga Borivoja Krekulovića „Srpski folklor i aktivnosti dijaspore u Švajcarskoj“ predstavljena u...

Knjiga Borivoja Krekulovića „Srpski folklor i aktivnosti dijaspore u Švajcarskoj“ predstavljena u Negotinu

Književnik Vlasta Mladenović, autor dela Borivoje Krekulović i etnolog – antropolog Emila Petrović
Foto: arhiva MSPO RS /Uprava za saradnju s dijasporom

Neumorni društveni aktivista Borivoje Bora Krekulović promovisao je minulog vikenda svoju knjigu „Srpski folklor i aktivnosti dijaspore u Švajcarskoj“ u Negotinu, u dvorištu Muzeja Hajduk Veljka. Krekulović je nepunu deceniju u penziji i veći deo vremena provodi u Negotinu. Godina je živeo u Švajcarskoj, a jedno vreme i u Austriji. Predsednik je udruženja Dijaspora istočne Srbije.  Krekulović je godinama skupljao podatke o aktivnostima koje doprinose očuvanju srpske kulture, arhivirajući događaje po godinama i ilustrujući ih fotografijama.

Foto: arhiva MSPO RS /Uprava za saradnju s dijasporom

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja je finansijski podržala štampanje ovoga dela, je prenela reči autora, da je arhivsku građu objavio „jer pisana reč ima trajnu vrednost i pokazuje da naši ljudi nisu otišli samo „trbuhom za kruhom“ već da čuvaju „svoje srpstvo“

Na promociji u Negotinu o knjizi su pored autora, govorili etnolog Emila Petrović viši kustos Muzeja Krajine i književnik Vlasta Mladenović. Za etnolog – antropologa Emilu Petrovića, ovo delo „beleži aktivnosti srpskih klubova u dijaspori, folklornih ansambala, ali i škola u kojima se predaje srpski jezik i književnost i crkvama koje su, takođe, značajno uporište za čuvanje srpske nematerijalne kulture“.

„Srpski folklor i aktivnosti dijaspore u Švajcarskoj“ upućuje čitaoca u hronološka dešavanja i aktivnosti u kojima su srpski folklorni ansambli pripremali i organizovali u Švajcarskoj i Nemačkoj. Ilustrovana je brojnim fotografijama sa nastupa od sedamdesetih godina prošlog veka do danas.

Prisutnina promociji
Foto: arhiva MSPO RS /Uprava za saradnju s dijasporom