Početna Kultura Sonja Šarić pobednica međunarodnog pevačkog takmičenja „Eva Marton“ u Budimpešti

Sonja Šarić pobednica međunarodnog pevačkog takmičenja „Eva Marton“ u Budimpešti

Sonja Šarić sopran osvojila prvo mesto na međunarodnom takmičenju „Eva Marton“ u Budimpešti
Foto: arhiva Zeneakademija / FB Sonja Šarić sopran

Sonja Šarić iz Sombora, pobednik je četvrtog  Internacionalnog pevačkog takmičenja „Eva Marton“, koje je održano u Budimpešti. Sonja je minulog vikenda u glavnom gradu Budimpešte osvojila Nagradu publike i Prvu nagradu žirija. Za pobedu je dobila novčani iznos od 30.000 evra. Sonja diplomirala pevanje u Manhajmu, a potom je nastavila studije u Hajdelbergu na „Lied Academy of the Heidelberg Spring Music Festival“ i Akademiji „George Solti“. Osvojila je mnoge nagrade, a među njima i Veliku nagradu i Zlatnu medalju na Velikoj nagradi Marije Kalas 2017. godine.

Na ovom takmičenju u Budimpešti, nastupila je u finalu „Casta Diva“. Izvela je  arije iz opere „Norma by Bellini“ i Leonorine kavatine iz Verdijevog „Il Trovatore“.  Svi takmičari su uz pratnju Orkestra Mađarske državne opere izvodili arije i to u dva kruga. Pored izvođenja arija svaki pevač se predstavio i kratkim filmom, za koga je publika mogla da glasa i da izabere svoga favorita. Žiri je odlučivao o nagradama, a rezultati su objavljeni na gala koncertu, kada su i uručena priznanja.

Na ovom takmičenju bilo je 66 pevača. Zahvaljujući podršci koju je pružila mađarska vlada, u žiriju ovog takmičenja bile su zvezde iz međunarodnog operskog života. Od prijavljenih 255 takmičara iz 47 zemalja 116 je pozvano da učestvuje na takmičenju.

„Neverovan sopran Sonja Šarić, osvojila je prvu nagradu, kao i nagradu publike na četvrtom Eva Marton međunarodnom operskom takmičenju. Sonju vam predstavljamo sa ponosom, jer ćemo već 15. septembra imati priliku da je vidimo u ulozi Aide na Petrovaradinskoj tvrđavi“, zapisali su članovi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Sve čestitke sopranu Sonji Šarić iz Sombora na prvoj nagradi.