Početna Događanja U Štutgartu proslavljena hramovna slava

U Štutgartu proslavljena hramovna slava

Hramovna slava Sabora Srba svetitelja u Štutgartu proslavljena je u minulu nedelju. Proslaval je počela u navečerje praznika večernjim bogosluženjem sa petohlebnicom koje je služio protonamesnik Milenko Bakmaz, paroh štutgartski. Na dan praznika u štutgartskom hramu, shodno propisanim merama pokrajinske vlade, a u vezi aktuelne situacija sa pandemijom korona virusa, te ograničenim brojem prisutnih vernika, služene su dve liturgije. Prvo liturgijsko sabranje služio je protonamesnik Milenko Bakmaz sa početkom u 8:00 h, a drugim liturgijskim sabranjem, sa početkom u 10:00 h načalstvovao je protojerej Stanko Rakić, paroh štutgartski, uz sasluženje jereja Aleksandra Bijelića, klirika Eparhije slavonske i parohijskog đakona Bojana Jarića, istakla je uprava Crkvene opštine Štutgart.

Po osveštenju slavnih znamenja ovogodišnjih domaćina članovima porodica Jagode Simović, predsednice Kola Srpskih Sestara u Štutgartu, potom Dragice Glišić i Veljka Šljuke, izabarani su kumovi za narednu godinu. To su članovi porodice Milke Cigulajkić, Branislave Puzigaće, Mirjane Mišić i Marka Golovinskog.

Na dan parohijske slave služene dve službe
Foto: CO Štutgart

Sveštenici Stanko i Milenko, obraćajući se i čestitajući hramovnu slavu svojim parohijanima, zahvalili su se ovogodišnjim kumovima i domaćinima slave, istakavši žal što i drugu godinu za redom, zbog aktuelne pandemije, nisu  u mogućnosti da održe proslavu  u gradskoj sali kako je to i bila višedecenijska praksa crkvene zajednice. Sa druge strane oni su izrazili nadu da će uslovi dozvoliti da se naredna hramovna slava  obeleži i svečanim ručkom i narodnim veseljem, boljeg zdravlja i okruženja. „Na kraju je iskazana blagodarnost Gospodu i svim Božijim ugodnicima i svetiteljima iz našeg roda, za evharistijska sabranja, kao i zahvalnost velikom broju parohijana koji su uzeli učešća u istim svojim prisustvom, molitvenim učešćem i pričešćem“, naglasili su sveštenici u Štutgartu.

U porti hrama, upriličeno je kratko posluženje za sve prisute, a starešina hrama, protojerej-stavrofor Borisav Simić je ispred Uprave CO i sveštenstva, čtečevima, pojcima i tutorima, podelio Sveta Pisma sa posvetom, u znak zahvalnosti za revnost i pomoć, kao i za na delu pokazanu ljubav prema svojoj svetoj crkvi.

Protojerej Stanko Rakić (u sredini)
Foto: CO Štutgart